Katknuppelen in Julianadorp
Een van oudsher traditioneel programmaonderdeel van het Julianadorper kermisprogramma is het katknuppelen. Het klinkt luguber, maar is het gelukkig niet (meer). Het katknuppelen is een spel waarbij haringtonnetjes worden kapot "geknuppeld". In het tonnetje is een blokje hout met een touwtje aan de bodem vastgemaakt, dat blokje wordt "de kat" genoemd. Gedurende het spel worden een vijftal tonnetjes kapot geslagen. Het stuk slaan wordt gedaan met korte houten stokken, die aan één uiteinde zijn voorzien van een ijzeren ring, de knuppels.
Ringen van de ton en "de kat" die op de grond vallen leveren geld op voor de speler die dat heeft veroorzaakt. Het laatste tonnetje dat wordt stukgeslagen, "de gouden ton", wordt door de plaatselijke middenstand, verenigingen of particulieren gesponsord. Per plankje van het tonnetje worden meestal bedragen rond de 10 Euro beschikbaar gesteld. Het deksel en de bodem tellen daarbij niet mee. De naam van de sponsor met het beschikbaar gestelde bedrag worden vervolgens op een plankje van het tonnetje geschreven. De speler krijgt bij het afslaan van een gesponsord plankje, dat op de grond moet zijn gevallen, het daarop genoteerde geldbedrag uitgekeerd.
Het katknuppelen in Julianadorp vindt plaats op het ijsbaan terrein.
Deelnemers schrijven zich vooraf in en leggen een geldbedrag in voor de prijzenpot.
Dit jaar, 2006, hadden zich 44 deelnemers ingeschreven voor het katknuppelen. Volgens kenners vielen de geldprijzen zeer gespreid over de groep deelnemers, hetgeen voorgaande jaren ook wel eens anders is geweest. Soms ging één deelnemer met driekwart van de te winnen geldbedragen naar huis, hetgeen kan oplopen tot honderden Euro.
 
 
 
 
 
 
 
 
.
.
 
.
 
.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

<<<< terug naar eerste pagina

 

Deze pagina is gemaakt voor de website:
Julianadorp Parel van de Kop
dd augustus 2006
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
copyright: Julianadorp-promotie '95