september 2010
Ook u kunt uw vereniging langs deze weg promoten en/of
ander nieuws doorgeven. e-mail:
parelvandekop@debvj.nl
de redactie behoudt ten alle tijde het recht een bericht wel/niet te plaatsen
aangepast: 2 october 2010
agenda julianadorp-parelvandekop.nl sept09 okt09 dec09 kerst09 jan10 feb10 maart10 april10 mei-juni juli-aug10 archief
Het bloembollenbedrijf van Hans Duineveld aan de Middenvliet is woensdag 22 september jl. totaal uitgebrand. Vorig jaar werd fa. v/d Vlugt getroffen door een uitslaande brand en nu overkwam het de familie Duineveld. Zij moeten nu beslissen over de mogelijke herbouw van het bedrijf. De naaste buren hebben hun best gedaan om nog zoveel mogelijk waardevolle zaken te redden, maar toch ging ook bij dit bedrijf een partij onvervangbaar plantgoed verloren. Wij wensen de famile veel sterkte met het verwerken van de ramp en de te nemen beslissing over de mogelijke wederopbouw van het bedrijf.

De door brand verwoeste bedrijfshallen van Fa. G.F.Duineveld biedt een treurig beeld

De muren staan nog, maar gevel- en dakplaten zijn stukgebrand

Kostbaar, moeilijk vervangbaar, bloembollen-plantgoed is verloren gegaan

Het weerhaantje heeft de ramp nog overleefd
Het deel van de Langevliet vanaf de Schoolweg tot de rotonde Langevliet-Zuiderhaaks wordt in september en oktober, gedurende twee weken tijd, van een nieuwe asfaltlaag voorzien. Door slijtage en het opvriezen tijdens de afgelopen winter is de weg op meerdere plaatsen in slechte staat.
Het herstellen van dat deel van de Langevliet volgt op het vernieuwen van het wegdek van de Zuiderhaaks, Zuidwal, Schoolweg, de Van Foreestweg en het aanpassen van meerdere, deels aanliggende, bushaltes. De weg is vanaf maandag 20 september tot en met vrijdag 1 oktober afgesloten voor snelverkeer en brommers. Het gemotoriseerd verkeer van bewoners en bezoekers van de Meester Henderikxstraat, Meester J.de Vriesstraat en Wethouder W.de Boerstraat wordt via het Loopuytpark geleid. Ook voor bezoekers van het JVC-JHC-sportcomplex en de apotheek geldt deze omleiding. Fietsers en wandelaars kunnen nog redelijk normaal gebruik maken van de fiets- en wandelpaden. Na afronding van de werkzaamheden aan de Langevliet zijn alle toegangswegen van Julianadorp vernieuwd. Inmiddels is gebleken, dat de streefdatum van 1 october niet is gehaald.
De verwachting is, dat de Langevliet op 4 of 5 october weer opengesteld wordt.

Het verwijderen van de oude asfaltlaag in volle gang.

Het losgewerkte asfalt werd vervolgens naar een verwerkingsfabriek in Amsterdam gebracht

Stapvoets rijden a.u.b.

Voor zonsopkomst wordt al begonnen met asfalteren

vrijdag 1 october, na zonsondergang, werden strepen aangebracht

maar pas na het weekend, 4 of 5 october als de regen wegblijft,
is de Langevliet weer klaar voor gebruik
De uitbater van strandpaviljoen Paal Zes laat langs het duinpad van strandslag Julianadorp, van de Zanddijk tot het strand verlichting aanbrengen. De verlichting mag niet storend werken voor de natuur. Het is dan ook geen uitbundig licht. Toch wordt door de laag aangebrachte verlichtingarmaturen het pad wel goed aangelicht. Bezoekers kunnen nu 's avond zonder zaklamp het strand bereiken. Binnenkort worden de werkzaamheden geheel afgerond, maar vanaf donderdag 23 september brandt de verlichting tijdens de avonduren al volop.
Zaterdag 18 september jl. werd voor de tweede keer het DorperRondje georganiseerd. Het is een fiets- en wandeltocht door Julianadorp met stopplaatsen bij meerdere culturele, recreatieve en godsdienstige instellingen en verenigingslocaties. Deelnemers zijn steeds zeer enthousiast over het af te leggen rondje. Echter, ook deze keer net als vorig jaar gooide slechte weer vooraf roet in het eten. Al bleek na de start dat het weer geheel omsloeg en het zonnetje doorbrak. Het aantal deelnemers was mede door het slechte weer bij de start minder dan verwacht. Rond de vijfentwintig liefhebbers togen op weg. De tocht werd georganiseerd door de Belangen Vereniging Julianadorp in samenwerking met de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit.

Onheilspellend weer voorafgaand aan het DorperRondje nodigde niet uit voor deelname

De start van het DorperRondje was in het Junior College Julianadorp

Ruud Kwast(links), bestuurslid van de BVJ en leider van het DorperRondje, gaf
nog enkele aanwijzingen vooraf aan een deelneemster aan het fietstocht

De modelspoorclub in het gebouwtje Pni�l aan de Landbouwstraat was de eerste stopplaats

Ook een vrijblijvend bezoekje aan de RK kerk, de St.Willibrordkerk(1968) zat in het DorperRondje

En het Landbouwmuseum aan de Schoolweg is ook altijd (gratis) een bezoekje waard

Even lekker kleien bij het Tiende Kind aan de Langevliet is ook heel leuk

Een bijzondere stopplaats was bij de golfbaan waar kennis gemaakt kon worden met de golfsport

Met aanwijzingen van Hessel Slot(boven) en Bert Visser(onder) werden de eerste golfballen geput

In Dorpshuis Julianadorp bij winkelcentrum, Dorperweert kun je
zomaar ballerina's tegen het lijf lopen
(archieffoto)
Chris en Klaas Bregman zijn geregeld op het ijsbaanterrein in de weer om de accommodatie van de club in perfecte staat te houden. Voor onze opvolgers in het bestuur moet het niet te inspannend zijn om de kwaliteit van de opstallen op orde te houden is hun motto. Deze keer "betrapten" we ze op het verbeteren van de gevel- en dakgootbetimmering van het clubhuis. De houten delen werden vervangen door kunstof materialen en de dakgoot.werd lekvrij gemaakt. Er bestaan ook ver gevorderde plannen voor het realiseren van een overdekt terras, waardoor het opzetten van een extra tent tijdens evenementen van de club of op de ijsbaan niet meer nodig zal zijn. Ook schaatsers kunnen, ijs en weder dienende, meer beschut zich voorbereiden op de ijspret.

Chris en Klaas Bregman volop geconcentreerd bij de herstelwerkzaamheden van
de betimmering van de dakgoot van het cubgebouw van de ijsclub op de ijsbaan

Nostalgie, een prachtige foto van ijspret in 1929, ergens in het oosten van Nederland geschoten.
De hele zomer, vanaf 18 juli tot 25 augustus, konden Duitse vakantiegasten zondags een kerkdienst in de Ontmoetingskerk bijwonen, waarbij werd voorgegaan in de eigen voertaal. Net als de vakantieperiode zijn ook die kerkdiensten nu weer voorbij.
Meer klanten, dus ook meer parkeerruimte nodig, dat heeft de leiding van supermarkt Lidl Julianadorp doen besluiten het parkeerterrein naast de winkel, met een toename van het oppervlak van tweederde van het bestaande parkeerterrein, flink uit te breiden. Tussen de bestaande bebouwing aan de Schoolweg en de Parkstraat werd een lap grond aangekocht, dat voorheen werd gebruikt voor volkstuintjes en opslag. Op de vraag of Lidl niet vreest dat ook klanten van het winkelcentrum de Riepel van het vergrote parkeerterrein meer gebruiken zullen gaan maken werd ontkennend gereageerd. Klanten willen toch hun auto het lieftst heel dicht bij de ingang van de te bezoeken winkel parkeren. Het pitorreske beeld van het oude dorp wordt met het aanbrengen van het grote asfalt-oppervlak wel weer aangetast. Helaas zijn door de oprukkende grootschaligheid en nieuwbouw inmiddels al meer dorpse plekjes niet ten voordele veranderd. De gemotoriseerde klanten van Lidl zullen echter wel blij zijn met de uitbreiding van het parkeerterrein.
Het doet je goed wanneer je in regionale bladen uit andere delen van Nederland kunt lezen dat het tijdens de vakanties goed toeven is in Julianadorp. Het toeval wil, dat het hierbij gaat over de boerencamping Koegras van Alie Hoogschagen waaraan wij in het vorige nieuws ook aandacht hebben besteed. In de Leeuwarder Courant, het meestgelezen dagblad in Friesland, stond een artikel over ervaringen van weer thuiskomende vakantiegangers. Het is een reaktie van Pieter en Delian Geertsma die al voor de tiende achtereenvolgende keer te gast waren op de camping Koegras.
Het artikel van de Leeuwarder Courant, d.d. 19-08-2010, volgt hieronder.


De gehakkelde aurelia

Muntvlindertje, een nachtvlindertje dat overdag aktief is.
(met dank aan Ed van Leeuwen, die het voor ons bekende, vlindertje herkende)

De overbekende Atalanta
Bloeiende zantadeschia's tref je steeds meer aan op stukjes akker rond Julianadorp. Het is een snijbloem, die wordt gekweekt en direkt vanaf het land via de bloemenveiling in bloemenwinkels te koop wordt aangeboden. Veel geoogste bloemen worden ook afgenomen door buitenlandse handel. In Spanje zagen we een bruid met een bruidsboeket van zantedeschia's, terwijl in Nederland de bloem toch heel vaak wordt bestempeld als rouwbloem. Bloeiend op het land geven de zantedeschia's, ook wel aronskelk of calla genoemd, het beeld van een mooi trompettercorps met verschillende kleuren hoorns. De bloemen worden doorgaans vroeg in de morgen op de akkers geplukt om dezelfde dag nog in bloemenstalletjes te worden aangeboden.

Vroeg in de morgen worden de zantedeschia's geplukt om dezelfde dag nog,
vaak via bloemenveilingen, in bloemenwinkels te worden aangeboden.

duinviooltje

guichelheil

herfstleeuwetand met vlieg

Julianadorp zuid, duinpad Zanddijk en lichtbaken Kaap Zuid

Julianadorp zuid, zicht op witte villa en Zwanenbalg

Koegrasduinen bij strandslag Julianadorp
.
Oude aanzichtkaarten van Julianadorp
Een kleine selectie van de vele oude aanzichtkaarten van Julianadorp uit ons archief. Een aantal van begin 1900 en een aantal kaarten met o.a de camping Oase, de Zwaluw en recretiepark de Zandloper.
.
Voortdurend zijn wij op zoek naar historische foto's, aanzichtkaarten en oude krantenartikelen die betrekking hebben op Julianadorp en de polder Het Koegras. Mocht u deze in bezit hebben dan houden wij ons aanbevolen. Het gaat ons daarbij voornamelijk om een copie te mogen maken.
De orginelen willen we natuurlijk ook graag, maar is niet echt nodig. Door het aanbod van meerdere Julianadorpers hebben we inmiddels al een aardig archief opgebouwd, maar toch blijkt dat er nog steeds onbekende oude foto's in schoenendozen bij dorpers en ouddorpers in een kast ergens op zolder liggen opgeslagen.
Ons doel is, de verkregen afbeeldingen opnieuw onder aandacht te brengen via deze website bij de bezoekers van de website en andere dorpers die op zoek zijn naar bepaalde oude afbeeldingen kunnen wij daarmee van dienst zijn. De belangstelling voor het oude materiaal blijkt groot te zijn. We krijgen regelmatig positieve reaktie van bezoekers over gepubliceerde oude foto's.

.
Mocht u willen reageren op het bovenstaande verzoek, u kunt ons bereiken via
e-mail van deze website parelvandekop@debvj.nl

De eerste gemeentelijke school met een eigen bibliotheek gebouwd ter vervanging
van een houten direktiekeet waarin sinds 1836 de lagere school was gevestigd.
Deze school was de voorloper van de stichting van het dorp Julianadorp in 1909
en dient dan ook te worden gezien als belangrijk monument van Julianadorp.

camping De Zwaluw, die dit jaar vijftig jaar bestaat
Het is 25 september, het is herfst. Doorgaans gaat de herfst gepaard met de groei van paddestoelen. Al zou je in de minder bosrijke omgeving van Julianadorp niet direkt verwachten dat er veel paddestoelen zijn, het tegendeel is waar. Wij ontdekten een kleine twintig verschillende soorten paddestoelen, niet in grote hoeveelheid, maar toch ze zijn er wel. Alleen de overbekende paddestoel rood met witte stippen hebben we helaas niet kunnen ontdekken.

weidechampignon

geschubde inkzwam

fluweelpootje

stobbezwammetje
 
 
 
.
 
Van Harte Welkom op de Website
Julianadorp parel van de kop
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
,
de website is een non-profit promotie-site van Julianadorp
en wordt sinds 1999 gemaakt door

"Julianadorp-promotie '95"
e-mail: parelvandekop@debvj.nl
( gadviseerde beeldinstelling is 1024 bij 768 )
,
!!! foto's van deze website mogen n�et voor commerci�le doeleinden worden gebruikt !!!
-------- copyright website & foto's : Julianadorp promotie '95 -----
 
Dorper Nieuws wordt samengesteld voor de website
Julianadorp Parel van deKop
Nieuwstips kunt u e-mailen naar:
parelvandekop@debvj.nl