oktober/november 2010
Ook u kunt uw vereniging langs deze weg promoten en/of
ander nieuws doorgeven. e-mail:
parelvandekop@debvj.nl
de redactie behoudt ten alle tijde het recht een bericht wel/niet te plaatsen
aangepast:28 november 2010
Vroege winter in Julianadorp met al dichtgevroren ijsbaan
Buitenhaven van Noorderhaven is niet meer dahlia's volop in bloei
lading bloembollen belandde in de sloot kunst van Hanna Visser
Sintmaarten met regen en wind jeugdige scouts vierden feest bij scouting Abel Tasman
Kees Heemskerk na 35 jaar gestopt als brandweerman Dorperdag met presentatie Julianadorper verenigingen
Zicht op Muziek geslaagd nieuw Julianadorper evenement motorcrosser Tim van der Hout
expositie schilderijen van Irma v/d Zande en Philip Frinks sprookjesmiddag bij Vliet 60
oktober, beukenootjesmaand Koning Willem I en staatslening voor Koegras in 1817
bloembollen rooien, planten en afdekken op dezelfde dag uit de oude doos, aanzichtkaarten van oud Julianadorp
bomenkap Landbouwstraat de Zwanenbalg zwanen zijn groter gegroeid
tuin van Siem Langelaan bijna hele jaar vol kleur weer fraai-gekleurde avondluchten boven Julianadorp
agenda julianadorp-parelvandekop.nl okt09 dec09 kerst09 jan10 feb10 maart10 april10 mei-juni10 juli-aug10 sept10 archief
De winter kondigt zich al vroeg aan dit jaar. Vrijdag zesentwintig november vroor het vier graden en de opvolgende dagen en nachten is de verwachting dat de vorst doorzet. Bloeiende bloemen raken "versierd" met ijskristallen en de sloten zijn al bevroren. Ook op de onder water gezette Julianadorper ijsbaan ligt al een prachtig ijsvloer. Het ijs is nu, achtentwintig november, nog niet dik genoeg, maar als de vorst echt doorzet kunnen over enkele dagen de schaatsen ondergebonden en de eerste baantjes worden getrokken, dan "sil it heve en giet it dit jier nog oan" op de dorper ijsbaan.

Het ijsstadion is al geheel klaar voor ontvangst van de schaatsers.
Nog enkele nachten vorst, dan "sil it heve" en "giet it oan"
De Buitenhaven, de zusterflat van Noorderhaven is niet meer. Het gebouw, dat de laatste jaren al niet meer gebruikt werd als onderkomen voor het personeel moest wijken voor de nieuwbouwplannen van de beheerder van Noorderhaven, de stichting 's Heerenloo. V��r de zomervakantie van dit jaar werd begonnen met sloop van de flat, maar nu pas, in november, werd de sloop voltooid. Voor meerdere werknemers, voormalige en huidige zusters van Noorderhaven, zal het wonen in de flat een, soms roemruchtige, herinnering blijven. Voor thuiskomers en bezoekers van Julianadorp was de flat altijd een soort baken. Kilometers ver van Julianadorp, vanuit het zuiden, was het boven de bomen van Noorderhaven uitstekende hoge gebouw al zichtbaar. De Buitenhaven is verleden tijd, nu zijjn de hoge blikvangers van Julianadorp de gebouwen van Buitenveld en Junior College Julianadorp.
 
foto's: Henk Breeuwer en Piet Sieswerda
Meestal gaat het goed als met tractors en de aanhangers dicht langs de sloot wordt gereden, maar deze keer ging het mis.Een kiepwagen van bloembollenbedrijf Thomas met daarin een lading net-geoogste bloembollen kantelde pardoes de sloot in, waarbij de bloembollen in de sloot belandden. De boer liet zich daardoor niet uit het veld slaan, gelijkertijd met het weer opvissen van de bloembollen werd op het land weer gewoon weer verder geoogst.
foto's: Ronald & Nolly
Op elf november, de avond van Sintmaarten, waren tussen forse regenbuien door en met een stevige wind weer veel dorper kinderen met ouders en lampionnen onderweg, die ze de voorgaande dagen thuis en op school hadden gemaakt. Langs de huizen gaande werd gezongen voor een lekkernij, die ze als beloning kregen van de bewoner. Op meerdere plaatsen werden de keuvels beoordeeld. De prijswinnaars krijgen dat later te horen. Voor de keuring in winkelcentrum De Riepel is dat op zaterdag 20 november, dan komt Sinterklaas de prijzen persoonlijk uitreiken aan de winnaars.
Na vijfendertig jaar deel te hebben uitgemaakt van de vrijwillige brandweer van Julianadorp nam Kees Heemskerk het besluit de brandspuit per 1 november 2010 in de wilgen te hangen. Het was een mooie tijd in een prachtig team van dorper spuitgasten. "t Zal wennen worden", volgens Kees zijn vrouw Annemarie, want zolang ik hem ken zit Kees al bij de brandweer. Zijn brandweerkornuiten kwamen hem gezamelijk met een grote versierde vrachtwagen van huis ophalen, waarna zij aansluitend Kees een afscheidsreceptie aanboden in de brandweerkazerne, die voor deze gelegenheid was aangekleed als feestzaal. Buurtgenoten van de Tuinbouwstraat, uit huis geroepen door loeiende brandweersirenes, deden het echtpaar Heemskerk met applaus uitgeleide. De feestzaal was bij aankomst al volledig bezet met familie en al eerder afgezwaaide brandweermanen met hun vrouwen. Het feest duurde tot in de late uurtjes.

De brandweerkleding van Kees Heemskerk kan naar het museum,
zijn opvolger Richard heeft volgens ons een ander maat
Naar een idee van Arjan de Graaf heeft Julianadorp er een nieuw muziekevenement bij met de toepasselijke naam ZICHT OP MUZIEK. Gedurende elf uur lang waren er op zaterdag 6 november een reeks optredens van bandjes en solisten met uiteenlopende genres, die goed in het gehoor liggen. De lokatie was het Grand Caf� Parkzicht, dat daarvoor uitstekend geschikt bleek te zijn. Nadat de feestzaal van caf� Prins Hendrik, waar voorheen muziekavonden plaatsvonden, is gesloopt kan het Grand Caf� Parkzicht die leemte heel goed opvullen. Uitbater Lex Versteeg reageerde direkt enthousiast op het idee van Arjan en gezamelijk met nog een aantal dorper vrienden hebben ze het evenement, dat door diverse sponsors gesteund werd, van de grond getild. Nu deze eerste editie zo goed geslaagd is kunnen er meerdere volgen, hetgeen volgens Arjan ook in de bedoeling ligt. Hij was zelf ook zeer tevreden over de opkomst van bezoekers terwijl rondom in Julianadorp meerdere feestjes plaatsvonden waardoor toch ook potentiele bezoekers verhinderd waren. Voor bandjes en solisten is het een prachtige mogelijkheid om zich aan het publiek te presenteren.

Het optreden van Rem vroeg in de middag

De band Voutlooz trad halverwege de middag op

Gedurende de avonduren raakte de muziekzaal helemaal vol met bezoekers

In de avonduren zette o.a. de band Stone Soaked te toon

Arjan de Graaf (links) organisator van Zicht Op Muziek trad zelf ook op,
Hier als begeleider van soliste
gewoon Nicole
De commissie O2 (Ontmoetingskerk Organiseert) heeft in de Ontmoetingskerk een expositie georganiseerd van schilderijen van Irma van de Sande afkomstig uit Heerhugowaard en de Julianadorper Philip Frinks. Deze vond plaats van 23 oktober t/m 7 november

Irma van de Zande werd in 1949 in Amersfoort geboren en groeide op in Den Helder. Reeds op jonge leeftijd raakte ze erg geboeid door de schilderijen van kleine en grote meesters en tekende zelf al veel. Op de middelbare school hield ze haar eerste expositie. Irma van de Zande geeft les aan kleine groepen en is gastdocente bij diverse schilderclubs. Ze omschrijft schilderen als een ontdekkingstocht, een spel van lijnen en kleuren. Ze heeft jaren in aquarel geschilderd. Tegenwoordig werkt ze veel met pen, pastel of acryl. Zie voor meer informatie
www.irmavandezande.nl

Philip Frinks werd in 1944 in Den Helder geboren en tekent al vanaf zijn prille jeugd.
De tekenlessen op de middelbare school hebben veel invloed gehad op zijn interesse voor diverse technieken. Naaste de aquareltechniek werkt hij ook met olieverf en
gouache. Als veertienjarige werd hij adspirant lid van de Noorder Kunstkring te Den Helder. Op zestienjarige leeftijd exposeerde hij zijn eerste aquarel tijdens een groepstentoonstelling met deze vereniging. Na de middelbare school en een kantoorbaan werd hij na zijn militaire diensttijd leraar tekenen en handenarbeid in het voortgezet onderwijs. Dat heeft hij met veel plezier van 1968 tot zijn prepensioen in 2001 gedaan. Sinds een aantal jaren is hij de enthousiaste secretaris van de commissie O2. Zie voor meer informatie
www.philipfrinks.net

Een aantal schilderijen brengen we hieronder in beeld
 
Enkele schilderijen van Irma van de Zande
 
 
 
 
Enkele schilderijen van Philip Frinks
 
 
 
 

Philip Frinks(links) in gesprek met een bezoeker van de expositie
Een deel van het fietspad bij Doorzwin lag begin oktober bezaaid met beukenootjes. Fietsers die langskwamen waren al bang dat ze door de puntige basten van de vrucht een lekke band zouden oplopen. Het is redelijk uniek dat we deze prachtige herfstvrucht aantroffen, gedurende de tien jaar dat we onze fototochtjes door Julianadorp maken, zijn ons de beukenootjes nog niet eerder opgevallen, terwijl in meer bosrijke omgeving de beuk veelvuldig voorkomt.
Rijpe beukenootjes in Doorzwin
Vandaag de dag wordt het gehele jaar door op het land gewerkt terwijl in vroeger tijd het najaar vaak een rustige periode was voor de bloembollentelers. De oogst was gedaan en met het opnieuw planten van de bloembollen werd nog niet direkt begonnen. Het bloembollenwerk is nu niet meer seizoensgebonden. Zo legden we op ��n dag in oktober vast, dat er gelijkertijd bloembollen werd geoogst en geplant en een bed met pasgeplante bloembollen met stro werd afgedekt.
Bloembollenbedrijven De Wit aan de Zanddijk en de Callantsogervaart
bezig met rooien en planten van bloembollen

Fa. Langelaaan aan het strodekken van een bloembollenveld langs de Van Foreestweg

Een met stro afgedekt bloembollenveld klaar voor de winter
Vanwege gevaar van vallende takken worden op verschillende locaties in Julianadorp hoge bomen gekapt. Van Henk Breeuwer ontvingen we een aantal foto's van het kappen van een boom in de Landbouwstraat dicht bij het onlangs opgeknapte speeltuintje.
foto's: Henk Breeuwer
Menig uur besteedt familie S.Langelaan aan de verzorging van de tuin aan de Van Foreestweg. Bijna het hele jaar door staan er wel een bloemen in bloei. Als rustend bloembollenteler worden doorgaans ieder jaar weer nieuwe bloembollen geplant, die een groot gedeelte van het voorjaar de tuin veel kleur geven. Zijn die uitgebloeid, dan worden ze verwijderd en komen er andere vaak ��njarige bloeiers voor in de plaats. Familie Langelaan mocht van voorbijgangers, dorpers en vakantiegasten al menig compliment ontvangen. Vorig jaar was Siem Langelaan ��n van de prijswinnaars bij de tuintjes- keuring die jaarlijks door de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit wordt georganiseerd.
Siem Langelaan in aktie in zijn altijd mooie tuin en (onder) even rust nam voor een praatje
Dahlia's is een echte najaarsbloeier. Hier en daar staat in Het Koegras een akker volop in bloei. Tijdens de bloei wordt het gewas voor het aangroeien van de knollen een aantal keren gemaaid, waarna de planten opnieuw in bloei komen. Een beperkt aantal bloembollenbedrijven teelt dahlia's in Koegras. Naast de bekende bloembollenteelt zoals van narcissen, hyacinten en tulpen wordt de dahlia gezien als bijgoed van een een bloembollenteler.

Dahlia's in bloei langs het Zwartepad direkt ten zuiden van Julianadorp
Al meer dan vijfentwintig jaar brengt de Julianadorpse beeldhouwster Hanna Visser haar creativiteit in praktijk. Zij heeft gedurende die tijd een groot aantal kunstwerken vervaardigd. Hannah Visser is geboren in den Helder. Ze heeft lange tijd doorgebracht in Wijk bij Duurstedee, maar woont nu al weer een aantal jaren in Julianadorp. Haar specialiteit is het "bronzen", waarmee wordt bedoeld, dat ze bronzen kunstwerken vervaardigd. Hannah maakt daarbij eerst de beelden van was, die ze vervolgens door een professioneel bedrijf in brons laat gieten. Naast het "bronzen" beoefend ze nog andere beeldhouwtechnieken waarbij ze verschillende steensoorten bewerkt. Alle creaties worden naar eigen idee gemaakt, ze laat zich niet be�nvloeden door denkwijzen en voorbeelden van anderen. Het vervaardigen van beelden van paarden beheerst Hannah zo goed, dat ze een speciale opdracht verwierf voor het maken van een beeld van een paard bedoeld als een gedenkteken. Andere beelden van Hannah zijn meer fragile beelden, zoals chinees/japanse figuren. Naast het beeldhouwen beoefend zij ook nog de schilderkunst. Daarbij valt op, dat meerdere van haar schilderwerken, iets mystieks hebben. In deze pagina treft u enkele afbeeldingen van het werk van Hanna aan, meer afbeeldingen zijn in een extra pagina van deze website opgenomen.
Meer info over Hannah kunt u lezen op haar website
Enkele voorbeelden van de werken van Hanna Visser
 

Hannah Visser zittend, hand in hand met ��n van haar kunstwerken
 
Op zaterdag 2 oktober deden meer dan 75 Scouts, bestaande uit Dolfijnen, Welpen en Kabouters, van de leeftijd 7-11 jaar mee aan het jaarlijkse regiospel van de Scouting, dat dit jaar werd gehouden in Julianadorp bij scouting Abel Tasman. Vanwege het 100-jarig bestaan van Scouting Nederland was een extra feestelijke dag georganiseerd. De activiteiten bestonden uit een vossenjacht en allerlei behendigheids-spelletjes. Er namen 5 groepen deel aan de spelmiddag, afkomstig uit Julianadorp en Schagen en Den Helder. De spelmiddag werd georganiseerd door een team van vrijwilligers .
Het feest werd gehouden bij het sportveld aan de Drooghe Bol in Julianadorp
Scouting is met meer dan 2.000.000 leden de grootste jeugd- en jongeren
organisatie van het land. De leiding, allen vrijwilligers, zijn opgeleid via trainingen
binnen Scouting. Binnen Regio Noord Holland Noord zijn 38 scoutinggroepen actief,
van Texel tot en met ten noorden van de lijn Uitgeest- Hoorn.
Wekelijks leiden meer dan 500 vrijwilligers de activiteiten voor ruim 2000 jeugdleden
vanaf 5 jaar, waarbij plezier, samenwerken, natuur & milieu en avontuur centraal staan.
Regio Noord Holland Noord ondersteunt hen daarbij.


Voor meer informatie over Scouting Abel Tasman Julianadorp
kunt u bellen met Dennis Langeveld 06-12900136

scouting bezig met het astronautenspel, met grote handschoen moeren vastdraaien

Bob Bodes, leider van scouting Ridder Magnus uit Schagen en
Marinus Bruin van scouting Abel Tasman
Julianadorp

het zaklopen was ook ��n van de spelletjes voor de deelnemers

Het vossen-"bruidspaar" Anne en Kasper van scouting Inka uit Den Helder met jeugdige scouts

Het "zwarte"pietenspel, pakjesvervoer

Ondertussen waren oudere scoutingleden olv dhr. Langeveld bezig
met het leren construeren van een zandloperplatvorm.
De jaarlijkse Dorperdag Julianadorp vond plaats op zondag 10 oktober in en bij het Dorpshuis Julianadorp locatie Drooghe Bol. Het dorpshuis was aardig bezet met diverse verenigingen die hun activiteiten onder aandacht brachten van de bezoekers. Voor ons waren het meest in het oog springend, de demonstratie van de turners/sters van de oudste sportvereniging van ons dorp, de gymvereniging Sportlust Julianadorp die al meer dan 100 jaar bestaat en de muziekvereniging Kunstzin die inmiddels ook al weer haar 25-jarig bestaan heeft gevierd. Kunstzin trad voor het voetlicht met de malletband en de mini-majorettes. Deze laatsten stalen helemaal de show met hun prachtig opgemaakte haren(in knotjes) en majorettejurkjes.

Gymnastiekvereniging Sportlust in hun eigen oefenzaal bij Dorpshuis Julianadorp

Voorzitter/trainer Charles Beekes geeft begeleid de jongensturnafdeling

De linedanceclub tijdens een korte demonstratie, die ze deze
keer uitvoerden met muziek van de malletband van Kunstzin

De malletband van Kunstzien olv Hans Grootewal

De mini-majorettes van Kunstzin met in het midden leidster Kelly,
maken zich klaar voor hun optreden

mini majorette Sanna van Ammers volop in aktie

Alle mini-majorettes van muziekvereniging Kunstzin Julianadorp
 
filmpje van het optreden van mini-majorettes Kunstzin
 
Zomaar midden in Malzwin troffen we Tim van der Hout bezig met het schoonspuiten van zijn crossmotor. Tim was net terug van een training op het motorcrosscircuit aan de Kooipunt. Voor het weggezetten moest de motor nog worden ontdaan van alle het vuil dat was aangekoekt tijdens de training. Veel trainen, en zo nu en dan deelnemen aan een echte wedstrijd op het eigen circuit of ergens anders in het land. Vader van Hout, die zelf ook motorcrossliefhebber is, stimuleert Tim bij het uitoefenen van deze sport. Hij kan zich beter vermaken met motorcrossen, dan ergens rondhangen op straat is zijn motto.

Tim van der Hout bezig aan de grote schoonmaak van zijn crossmotor
De leden van het jongerencentrum Vliet60 aan de Langevliet, ja nummer zestig, wilden op een andere manier hun centrum en zichzelf onder aandacht brengen. Zij deden dit door voor de jonkies van Julianadorp een sprookjes-spel-middag te organiseren. Om een echte sprookjes-sfeer te cre�ren hadden zich uitgesloofd met het maken van diverse sprookjesatributen. Het meest in het oog springend was daarbij het sprookjeskasteel bij de toegang naar het "omgebouwde" jeugdcentrum. De bezoekende kinderen konden onder andere op de foto met een sprookjesfiguur, koekhappen, dansen op muziek,vissen,boogschieten en pannenkoekenbakken. Ook was er nog een schminkafdeling waar de kinderen werden omgetoverd tot bijvoorbeeld piraat of prinses.
De leden van de jeugdclub verdienen een compliment met het organiseren van dit
evenement voor de jongste Julianadorpers, het is echt voor herhaling vatbaar.

Sanna met Roodkapje op de foto voor het prachtige sprookjeskasteel

Koekhappen waarbij soms de koek wel wat hoog hing, dus ....springen maar.

Kabouter Plop en Peter Pan trokken volop de aandacht

Volop concentratie tijdens het schminken van prinsesjes

Met hulp van een grote prinses boogschieten

een eendjes-visser sloeg er ��n aan de haak

smullen van een echt piratengebakje
Wij WILLEM, BIJ DE GRATIE GODS, KONING DER NEDERLANDEN ,
PRINS VAN ORANJE, GROOT HERTOG VAN LUXEMBURG, enz,enz,enz
kondigde op 28 januari 1817 een staatslening aan, voor de beveiling tegen het zeegeweld,
de aankoop van de zandgronden van Het Koegras en de bedijking van Koegras,
ten bedrage van ��n miljoen en ��n honderd en achtien duizend gulden.
De aankondiging van deze lening was de start van het realiseren van de polder Het Koegras.
Gelijkertijd werd melding gemaakt van het voornemen tot het graven van een kanaal,
een deel van het Groot Amsterdams kanaal (het huidige Noord-Hollandskanaal),
dat onderdeel zou gaan uitmaken van een handels-vaarroute van Den Helder tot aan
de stad Luik in Belgi�. Uit de opbrengst van het kanaal, gelden voor doorvaart en
sluisgelden zou de lening worden terugbetaald. (Die opbrenst viel later zwaar tegen).
De staatslening had een looptijd van 7 jaar (1817-1824) en werd uitgezet met een
rente van zes procent per jaar.
De bedoeling was, nadat Koegras was drooggelegd, de polder al gauw weer te verkopen aan
particulieren. Echter dat gebeurde pas in 1949, na aandringen van meerdere personen
die de koning herinnerden aan zijn eerder voornemen en aan de nagenoeg lege schatkist van
de staat. In 1949 werd koopman Pieter Loopuyt uit Schiedam de nieuwe particuliere eigenaar
van de bedijkte nieuwe polder Het Koegras voor 679.000 gulden. Hetgeen een fikse bijdrage vormde voor de onkosten van de drooglegging van de polder Het Koegras.
Op 8 november 1817 werd Den Helder en Koegras vereerd met een bezoek van Prins Frederik
der Nederlanden, zoon van Koning Willem I, die de vorderingen van het bouwen van de
Koopvaardersschutsluis kwam bekijken en vervolgens met een overdekte oorlogssloep een
vaartocht maakte op het deel van het Groot Amsterdams Kanaal ter hoogte van Koegras
tot aan de Zijperdijk, waar hij de werkzaamheden in ogenschouw nam. Hij vervolgde daar
zijn weg naar "T Zand. Vanwaar hij terugreisde naar Den Haag.
 

Nieuwe Bedijking van Buiten Velden van Het Koegras, ontwerp Jan Blanken 1814
 
De Aankondiging van de Staatslening voor
aankoop en bedijking van Koegras in 1817
de zanden van Koegras v��r aanleg van de bedijking in 1817

 
Deze keer een aantal oude foto's van het oude Julianadorp, waarvan enkele zo oud zijn dat ook oude Julianadorpers zich dat niet meer zullen herinneren. Zeker de eerste twee foto's zijn zeer gedateerd. Het aardige bij de foto van de kerk is het vergezicht langs de voorgevel op de duinenrij van de kustlijn van de Noordzee.
V��r 1960 was aan de westkant van de Langevliet nog geen bebouwing die het zicht richting de duinen belemmerde. De namen van personen op die foto's zal hoogswaarschijnlijk niemand meer weten. Andere foto's zijn van latere datum waarbij de aanzichtkaart met het buurtschap de Bauwe Keet ook echt historisch is.
Op de valreep bij het opmaken van deze pagina ontdekten we nog een oude foto van het station Koegras met een aantal personen, hoogswaarschijnlijk medewerkers van de spoorwegen en een aantal bewoners of treinreizigers.
De foto's zijn afkomstig van het NoordHollands archief en een website die gaat over spoorwegstations.
 

Langs de voorgevel van de kerk zijn duidelijk de
duinen van de Noordzeekust zichtbaar
 
 
In het voorjaar zagen we deze familie zwaan bestaande uit twee volwassen zwanen met hun pas uit het ei gekropen jonge zwanen paraderen door Zwanenbalg. Deze maand zagen we ze er weer. De kleintjes, inmiddels uitgegroeid tot bijna volwassen zwanen, maar toch nog steeds bij elkaar en pa en ma zwaan zijn nog steeds actief als beschermers van hun kroost.
De kop van Noordholland heeft er geen patent op, maar toch..., tijdens de afgelopen weken waren er
weer fraaie door de zon gekleurde avond- en ochtendluchten boven Julianadorp en Koegras
.
 
Van Harte Welkom op de Website
Julianadorp parel van de kop
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
,
de website is een non-profit promotie-site van Julianadorp
en wordt sinds 1999 gemaakt door

"Julianadorp-promotie '95"
e-mail: parelvandekop@debvj.nl
( gadviseerde beeldinstelling is 1024 bij 768 )
,
!!! foto's van deze website mogen n�et voor commerci�le doeleinden worden gebruikt !!!
-------- copyright website & foto's : Julianadorp promotie '95 -----
Dorper Nieuws wordt samengesteld door de makers van de website
Julianadorp parel van de kop
Nieuwstips kunt u e-mailen naar:
parelvandekop@debvj.nl