juni 2009
Ook u kunt uw vereniging langs deze weg promoten en/of
ander nieuws doorgeven. e-mail:
julianadorp@hotmail.com
de redactie behoudt ten alle tijde het recht een bericht wel/niet te plaatsen
aangepast: 16 juni 2009
agenda julianadorp-parelvandekop.nl mei08 juni08 juli/aug08 sept08 okt08 nov/dec08 jan09 feb/maart09 mei09 archief
't Is niet ťťn grote bloemenzee zoals bij de narcis- en tulpenbloei, maar toch de bijprodukten van de bloembollentelers die momenteel in bloei staan zorgen weer voor prachtige plaatjes.
Afgelopen weken kwamen de allium-, iris- en anemonenvelden in bloei en over enige tijd volgen de lelies, fresia's en in de augustusmaand staan de dahlia's weer in bloei..
Anneke en Miranda de Loos openden vrijdag 12 juni hun Creacentrum De Vlinder aan de Meester Daarnhouwerstraat. Bij het eerste bezoek aan het centrum valt direkt de gezellige, bijna knusse sfeer op die door moeder en dochter is gecreŽerd. Toch biedt het centrum indien nodig werkplekken voor een groep van veertig personen. Voor jong en oud worden meerdere workshops en cursussen aangeboden van schilderen en kleuren tot kralenwerk, mosaÔken en oppimpen van de vreemdste voorwerpen. Allerlei vormen van creativiteit worden gepresenteerd om met name zelf te komen doen. Ook voor kinderen en volwassen met beperkingen biedt het centrum cursussen met als doel creatief bezig zijn en op deze manier ook een sociaal netwerk op te kunnen bouwen.
Het is eigenlijk teveel om op te noemen. U moet gewoon zelfs eens gaan kijken. Het is de moeite waard om gezelllig even langs te gaan bij het nieuwe Creacentrum De Vlinder. Julianadorp heeft er in ieder geval een prachtige voorziening bij

Adres Creacentrum De Vlinder:
Meester Daarnhouwerstraat 3
Julianadorp (naast Brammetje)
tel 0223-645447
devlinder@quicknet.nlMeer informatie op
website van Creacentrum de Vlinder
Het christelijk gemengd koor Rejoice gaf voor de verandering weer eens een concert in de Ontmoetingskerk. De kerk is haar thuisbasis waar iedere week nieuwe zangstukken worden ingestudeerd. Het koor bestaat uit bijna honderd leden en dat is voor de leiding reden om grote concerten elders te doen plaatsvinden.
Het optreden in de Ontmoetingskerk was een aanzet om dorpers hernieuwd kennis te laten maken met het bij uitstek Julianadorper koor. Met het vertolken van musicalliederen werd bij dit optreden afgeweken van het normale meestal geestelijke repertoir. Ook verrassend was het ten gehore brengen van een nieuw dorper lied. Bezoekers van het concert werden uitgenodigd dit lied samen met het koor in te studeren, hetgeen vervolgens wonderwel al redelijk slaagde.
 
De tekst van het nieuwe Julianadorper lied
ten gehore gebracht door Rejoice
op woensdag 27 mei
 
J u l i a n a d o r p
'De kroon op 't platteland

Zie de zon bij avond ondergaan,
de lucht kleurt boven Koegras
Zie de grond waarop wij samen staan
waar ooit het water was.

In de zilte kwelder van weleer,
voor mensenhand gezwicht
Daar heerst het getij niet meer,
bewoning kwam in zicht.

Zonder Loopuyt, Van Foreest
was ons dorp er nooit geweest
Van kerk en schoolgebouw
Naar vee en akkerbouw
En zoveel bloemenpracht
hebben honderd jaar gebracht
En zoveel bloemenpracht
hebben honderd jaar gebracht

Zie de tijd die nooit heeft stilgestaan,
men bouwde steen op steen
Waar 't grazend vee en wuivend graan
voorgoed uit beeld verdween

Bij 't gedenken van verleden tijd,
past eerbied voor wat staat
Maar het blijft vooral en steeds gewijd
aan al wat komen gaat

Zonder Loopuyt, Van Foreest
was ons dorp er nooit geweest
De naam van 't vorstenkind waait in de polderwind
Voor Julianadorp achter duin en Noordzeestrand
Voor Julianadorp 'De Kroon op 't platteland
tekst en muziek: Jack W.Beneker
Landal Beach Resort Ooghduyne heeft een nieuw centrumgebouw. Mevrouw G.H. Faber, voorzitter van de Vereniging Recron, verrichte zaterdag 13 juni de officiŽle openingshandeling. Met de komst van het nieuwe centrum krijgt de beleving van parkgasten en de aantrekkingskracht in de omgeving een nieuwe impuls. Het nieuwe multifunctionele centrumgebouw is voor gasten, maar ook voor bewoners in de regio een aanwinst te noemen. Naast het bestaande zwembad (met zwemmersbar) zijn verschillende voorzieningen toegevoegd aan het recreatiepark, waaronder een gezellig bowlingcenter met kindvriendelijke banen en een indoorspeelvoorziening waar de kleintjes zich naar hartelust uit kunnen leven. Voor de horeca is een geheel nieuw Nautisch concept ontwikkeld, waardoor het in het nieuwe ŗ la carte restaurant en cafť met terras heerlijk vertoeven is. Naast het restaurant bevindt zich een groot springkussen en diverse buitenspeeltoestellen die direct grenzen aan het terras.
Tijdens de opening verwoordde de heer Bela Obendorfer, de voorzitter van SAKO, de vereniging van eigenaren van de recreatiewoningen tevens eigenaren, certificaathouders, van het recreatiepark, de door het bestuur gestelde doelstelling om van het park Ooghduyne "
het mooiste park van Nederland te maken". Het is een loffelijk streven, dat moet worden bereikt met de uitvoering van een viertal aktiepunten/verbeteringen. Het eerste was dat het afstoten van het beheer van de golfbaan met het bestaande restaurant. Vervolgens de realisatie van een nieuwe ontvangstaccommodatie met o.a (slecht weer) voorzieningen voor jong en oud. Op de rol staan nu nog een aantal nieuw te bouwen appartementen-complexen en het uitbreiden van de golfbaan naar 18 holes .
Het manegement onder leiding van Alexander Peulen nodigt naast de gebruikers van de recreatiewoningen graag ook de bewoners van Julianadorp en Het Koegras uit om een bezoek te brengen aan de nieuwe vrijetijdsvoorzieningen op het park Ooghduyne.
Omdat het park in de avond en nacht te veel hinder ondervindt van jeugd met bromfietsen, is hij helaas genoodzaakt om de toegangen van de fietspaden in de avonduren en 'snachts af te sluiten.
Voor belangstellenden houdt Recreatiepark Ooghuyne
0pen Huis op zaterdag 20 juni 12.00 – 17.00 uur met een vliegerdemonstratie

Op zaterdag 20 juni is het van 12.00 – 17.00 uur Open Huis. De voorzieningen en faciliteiten van het park, waaronder het nieuwe centrumgebouw, zijn dan vrij toegankelijk. Tevens is er gelegenheid om een aantal luxe woningen te bezichtigen. Voor kinderen zijn er extra veel leuke activiteiten, waaronder een springkussen, en diverse lekkernijen als popcorn en een lekker glaasje ranja.
Rowin Winkels, die onlangs de tweede plaats heeft behaald bij het NK Flyboarden, zal een demonstratie geven met diverse vliegers, waaronder een powerkite van 7m2 en 11m2.
Flyboarden is een vrij nieuwe sport waarbij men zich laat voorttrekken door een vlieger.
Als board wordt een oversized skateboard met luchtbanden gebruikt.

De nieuwe ontvangst- en ontspanningsacccommodatie in aansluiting op het bestaande zwembad

Oud-burgemeester van Den Helder Geke Faber verrichte de opening van de nieuwbouw van Ooghduyne

Bela Obendorfer, de voorzitter van de vereniging van eigenaren van de recreatiewoningen

Zicht op de nieuwe horecavoorziening met buitenterras

Een grote natuur-muurschildering in de speelrumte voor de jeugd

De mooie, ruime nieuwe receptie van het park

Twee nieuw aangelegde bowlingbanen

Het nieuwe grote springkussen is zeer uitnodigend voor jong Ťn oud
Inbrekers probeerden het een paar weken geleden nog om de geldautomaat van de Rabo-bank te plunderen. Het is toen niet gelukt, maar de leiding van de bank was er kennelijk niet gerust op dat de veiligheid voor het opgeslagen geld gewaarborgd was, want een week later waren werknemers van aanemer G. Borst al bezig om de glazen wand te vervangen met een gemetselde stenen Rabo-blauwe muur.
Op een onder water gezet stuk bouwland langs de Callantsogervaart ontdekten we een lepelaar. Het is voor de polder Het Koegras nog wel een bijzonder gast. In de Zijperpolder een paar kilometer zuidelijk zie je deze vogel wel veel meer.
De laatste tien jaar worden door bloembollentelers regelmatig akkers onder water gezet om het land te zuiveren van ziektekiemen voor de bloembollenteelt. Economische gezien is het bestrijden van ziektes op deze manier aantrekkelijk en het verminderd het gebruik van vaak schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen. Een positief gevolg van het onder water zetten van land is ook, dat veel verschillende soorten vogels daar neerstrijken. En zo blijkt ook de lepelaar welgezind te zijn van deze waterpartijen, waar hij zoals wij zagen veel voedsel oplepelt uit de bodem onder het water.
In de buurt van de lepelaar was ook een moeder eend met haar jonge kroost
aktief met het zoeken naar voedsel.
Jonge scholekters in nood
Langs de Schoolweg waren jonge scholekster druk kwetterend op weg naar hun moeder.
De eieren van de scholekster werden uitgebroed op het voormalig pand van Hubo aan de Schoolweg.
Nadat de jonkies het nest verlieten belandden zij midden op de Schoolweg. Eťn van de kuikentjes had daarbij een pootje bezeerd. Omstanders pakten de beestjes op en brachten ze naar het bouwterrein van de nieuwe Riepel. Verderop op dat terrein stond moeder scholekster, die de jonkies angstvallig in de gaten hield.
Voor de achtteinde keer werd het Julianadorper Basketbal Club - Swarovski rolstoelbasketbal toernooi georganiseerd. Werd het toernooi de meeste jaren in sporthal de Slenk in Den Helder gehouden, nu kan het op de thuisbasis, Julianadorp, worden georganiseerd. De nieuwe sporthal van Julianadorp, die mede als gevolg van de komst van Junior College Julianadorp werd gerealiseerd, is een uitstekende accommodatie voor een veel oppervlakte vragende zaalsport zoals rolstoelbasketbal. Aan het toernooi deden naast Nederlandse clubs ook teams mee uit Belgie en Duitsland.
De afdeling JBC-rolstoelbasketbal is een kleine twintig jaar geleden opgestart als afdeling van de al bestaande basketbalclub JBC-Noorderhaven. De aanzet daartoe werd gegeven door Rinus Berreboom, die herstellende van een ziekte terecht kwam in Heliomare in Beverwijk, waar hij met rolstoelbasketbal in aanraking kwam. Zelf was hij al een fanatieke aanhanger van basketbal sport en toen hij redelijk hersteld maar met een blijvende beperking weer in Julianadorp terugkeerde heeft hij het initiatief genomen om een afdeling rolstoelbasketbal op te zetten. Niet geheel begrepen door subsidieverstrekkende gemeentelijke organisaties bleek het zeer moeilijk te zijn om, door gebrek aan financiŽle middelen, zijn doel te verwezelijken. Fred Spiekerman, toen de direkteur van de vestiging van Swarowski sierglas in Den Helder. konstateerde een financiŽle leemte en zocht contact met Rinus Berreboom. Hij vroeg wat hij dacht nodig te hebben om zijn droom te verwezenlijken. Het kwam uit op een eerste startbijdrage van 5000 gulden, hetgeen ook het begin was van de rolstoelafdeling van de Julianadorper basketbalclub.
In de loop der jaren, nu meer dan achttien jaar later is wel gebleken, dat het voor de sporters moeilijk is om alle financiŽle verplichtingen zelf te dragen. Met name de kosten van de sport-rolstoelen, zo rond de 5000 euro per stuk en het transport van de rolstoelen naar de wedstrijden was en is een grote kostenpost.
Het laatste is nu enigszins opgevangen door competitiewedstrijden eens per maand in toernooi-vorm af te werken.
Het eerste team van JBC-rollers was tijdens dit toernooi nog op volle sterkte en staat zijn mannetje, maar helaas aan het einde van dit seizoen haken enkele belangrijke spelers af. Zij wonen in Friesland en het wordt hun te bezwaarlijk om wekelijks de afsluitdijk over te komen.
Het rolstoelbasketbal doet denken aan een enigszins gemoedelijke zachtaardig sport, maar dat blijkt bij het volgen van de wedstrijden toch niet het geval te zijn. De rolstoelen botsen regelmatig met luid gekletter op elkaar en ook het omverrijden van de stoelen is schering en inslag. De handigheid is bij een aantal spelers zo groot, dat ze zonder hulp, verankerd op de stoel, zelf kans zien weer overeind te komen.
Het achttiende JBC-Swarovski rolstoelbasketbaltoernooi werd gewonnen door het team Arrows uit Rotterdam, dat letterlijk de meeste tegenstanders overklaste. Traditiegetrouw wordt de toernooidag afgesloten met een gezamenlijke chinees/indische maaltijd, die bij deze gelegenheid midden op de grote sportvloer plaatsvond. Voor JBC-rollers is het nu weer uitkijken naar het volgende toernooi in 2010.

Links in de rolstoel Rinus Berreboom, de oprichter en grote motor van JBC-rollers
Het is inmiddels een jaarlijks evenement, het strandhandbaltoernooi van de Handbalbond Nederland afdeling Noord Holland Noord dat wordt gehouden op het strand van Julianadorp. Op zaterdag 13 en zondag 14 juni werd het toernooi gehouden. Het evenement treft de meeste jaren prachtig weer en zo was het ook deze keer. Van de zondag hebben we een kleine fotoimpressie gemaakt. Elfhonderd spelers traden toen in het strijdperk en de organisatie schatte het aantal belangstellenden op ongeveer tweeduizend. Gedurende de middag zochten meerdere spelers verkoeling in de zee, maar dat ging niet altijd zonder een nasleep. De EHBO sprak met name door verandering van temperatuur van de spieren van de spelers van verkramping van die spieren als weer aan wedstrijden werd deelgenomen.
De organisatie van het toernooi is in handen van de Handbalbond Noord Holland Noord die computergestuurd de wedstrijden in goede banen leidt. De wedstrijdleiding had door het felle zonlicht
vaak moeite om de tekst op de flatscreens te kunnen lezen.
De Julianadorper handbal club JHC deed ook mee met het toernooi en weerde zich flink, hoe ze geindigd zijn weten we niet. Eťn van de meisjes merkte wel op dat ze veel wedstrijden hadden gewonnen. Dit soort toernooien is een perfecte promotie voor het Julianadorper strand. Uit de hele provincie Noord Holland traden handbalteams aan. Het toernooi op de zondagmiddag verliep, mede door het mooi weer en de veelal ontspannen houding van de vele deelnemende tieners, al met al uitstekent.
Het strandhandbaltoernooi op het strand van Julianadorp met de verkoelende zee op loopafstand
Al meer dan vijfentwintig jaar gaat de reisvereniging OPSTAP gedurende het hemelvaarweeekend op stap. Deze keer ging de reis naar de achterhoek, waar een hotel was geboekt en waar verder vertier wordt gezocht met uitstapjes naar bezienswaardigheden. Er hadden zich deze twee-en-veertig reislustigen gemeld waaronder de jongste Delden van tien jaar en zijn opa Ger van Mullem de oudste met twee-en-tachtig jaar. Het gezelschap verzamelde zich bij de reisbus op het parkeerterren bij sportpark JVC/JHC waar familie hun bij vertrek uitzwaaide.
Bij terugkeer werd gemeld dat het reisje weer uitstekend was verlopen, alleen gaven twaalf leden aan, dat zij mede door hun gevorderde leeftijd afscheid namen van de reisvereniging. Het is nu niet zeker of volgend jaar weer een reisje wordt georganiseerd, want met een een half lege bus is dat financieel niet haalbaar. Het zou derhalve zomaar kunnen, dat we historische foto's hebben gemaakt.

Arnolda Kost en Fred Brondsema gaven aan dat ze op stap gingen met de vereniging OPSTAP

Nog even kijken of alles in de bus staat en afscheid nemen van de achterblijvers

Iedereen heeft goede zin. Trouwens u had nog meekunt vooraan waren nog een plaar plaatjes vrij

De reisvereniging OPSTAP reisde af naar Oost Nederland
Als je vader springkussens verhuurt en hij zet die dan ook even vlak bij huis neer dan is het volop springvertier met je vrienden en vriendinnen van de buurt tot de avond invalt en de luchtpomp weer wordt uitgezet. Zo was het in Kruiszwin 21.. op een mooi zonnige zondagmiddag.

Springkussenvertier in Kruiszwin 21...
.
Het Ome Hein voetbal toernooi is een toernooi voor E- en D- pupillen van voetbalvereinging JVC . Ome Hein was in de periode 1990 - 2000 trainer van deze leeftijdsgroepen en om deze aardige oude Julianadorper Amsterdammer niet te vergeten, hij is inmiddels de tachtig jaar gepasseerd, is dit toernooi naar hem vernoemd.
De jeugd trof het met mooi zonnig weer, een echt voetbalweertje.
Er werd gespeeld met teams met namen van bekende voetballanden of voetbalclubs.


Een fotoimpressie

Keepster Lisanne van de Berg in volle concentratie gericht op de bal
.
Ze kwamen langs de Callantsogervaart aangereden, het team van Rondje Nederland en parkeerde hun campers aan de Zanddijk. Ze waren nooit eerder in deze contreinen geweest. Maar waarvoor kwamen zij. Vragen ..vragen. Het bleek een team van de stichting Doe Een Wens standplaats Utrecht. Zij vormde een deel van de organisatie van een estafetteloop waarbij een rondje Nederland werd aflegd. Om de twintig kilometer werd daarbij van lopers gewisseld. De lopers die waren afgelost werden middels vervoer met twee campers twintig kilometer verder gebracht waar ze weer lopers aflosten. Met de estafetteloop werd middels sponsoring geld ingezameld voor het goede doel Doe Een Wens. Bij de wisselplaats aan de Zanddijk was het rustig, maar bij uiteindelijke binnenkomst in Utrecht zouden de lopers met hun begeleiders feestelijk worden ontvangen. Graag zou deze groep zien dat bij dit soort wisselposten ook wat meer belangstelling zou zijn of dat plaatselijke instellingen ook dit initiatief zouden willen steunen. Het ligt in de bedoeling deze estafetteloop als jaarlijkse activiteit voort te zetten. In Utrecht is de belangstelling voor aansluiting bij deze enthousiaste groep vrijwilligers zo groot dat ze een ledenstop moesten doorvoeren. De activiteiten van deze club zijn te volgen op de webite www.rondjenl.com

Een deel van het team van Doe Een Wens uit Utrecht
"In mijn bezit zijn enkele ansichtkaarten van Julianadorp. Heeft U daar interesse in?
De meeste kaarten komen bij mijn ouders vandaan. Nu ben ik bezig ze te sorteren en wil ze niet zonder meer wegdoen. Mogelijk zijn er wat te gebruiken voor het 100 jarig bestaan van Julianadorp.
Hartelijke groeten, A. van Egmond - van Rookhuizen. Velsen-Noord."
Bovenstaande is een deel van een brief die wij ontvingen van mw van Egmond. Na contact te hebben gelegd kregen wij de prachtige vooroorlogse fotokaarten toegestuurd. We hebben de locaties waar de oude foto's zijn genomen opnieuw opgezocht en foto's van nu gemaakt. De Schoolweg, vroeger de Schoolvaart genoemd, lijkt daarbij nog het meest in de staat van voor 1940.
Het ligt er in brokstukken bij, het reclamebord langs de Verlengde Zuiderhaaks, waarmee de bouw van Julianadorp Oost wordt aangekondigd. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat het overeenkomt met de werkelijke plannenmakerij voor de inrichting van Julianadorp Oost. Naar verluidt is de projektontwikkelaar opgestapt en de vele nieuwbouw elders in de gemeente zal ook niet bijdragen tot voortvarende onwikkelingen omtrent de aanvang van de nieuwbouw in Oost. Toch mag men van diegene die het bord daar heeft laten neerzetten verwachten, dat hij/zij blijft opletten hoe het bord er na verloop van tijd uitziet. Bij de huidige aanblik dient aktie te worden ondernomen om het te herstellen of weg laten halen. Zo het er nu bijstaat is een aanfluiting en Julianadorp-onwaardig.

Gehavend bouwbord bij Zuiderhaaks is geen reclame en Julianadorp onwaardig
Tuintjesvereniging Ooghduyne blijft, net als Julianadorp, tijdens haar jubileumjaar maar door feestvieren en akties ondernemen.
Zaterdag 13 juni hadden ze open dag en vond een kofferbakmarkt plaats en 27 juni aanstaande gaan ze opnieuw feesten omdat ze toch wel willen weten dat de vereniging vijfentwintig jaar bestaat.
Niks mis mee natuurlijk, zeker bij deze club, waar gezelligheid troef is en men zich als lid van de club ook ťťn van de grote tuintjesfamilie waant.
Tijdens de open dag vond een standje met zoute haring de grootste aftrek. Of dat van de standhouders zelf of van andere belangstellenden was dat was ons niet helemaal duidelijk.

hiernaast: zoute haring eet je niet met mes en vork

Mw M.Manshanden en E.Schippers verkochten eigen werk, de prachtig geschilderde tuinborden

Familie Vos genoot tussen hun koopwaar volop van het mooi weer
Vlaggetjes veschenen plotseling op plaatsen waar je ze niet direkt zou verwachten. Bruggen, hekken en van boom tot boom aan de Callantsogervaart. De verklaring is eenvoudig. De BVJ heeft nog veel vlaggetjes met de dorper kleuren en Jannette Brinksma van die vereniging vindt dat er nog niet genoeg versierd is. Dus heeft ze zelf aktie ondernomen. Voor die bewoners die langzamerhand ook tot besef komen dat hťťl Julianadorp dit hele jaar door tot november haar 100 jarig jubileum viert en ook nog iets willen doen aan straatversiering is het goed om te weten dat ze nog steeds voor vlaggetjes bij Jeannette terecht kunnen.
info:
Jeannette@brinksma.info

Ook in Malzwin 26.. wappert huis aan huis de Julianadorper vlag
Dat het werken in de bloembollenteelt vijftig jaar geleden toch heel anders ging dan nu is te zien op onderstaande foto die wij van Kees Heemskerk mochten lenen. Op knieŽn, en met de hand werden de bloembollen gerooid en vervolgens in manden verzameld en getransporteerd.

Bloembollen rooien opknieŽn en met hand uitgegraven +/-1955

Sportdag met een meisjesgroep van Sportlust met de titel sportdag Beppie (kruisje) 1959
.......................   foto's: Kees Heemskerk
Hieronder volgen een drietal oude foto's van dia's die we kregen van Henk Bruin. Het betreft de aanleg van een nieuwe brug bij de kruising Langevliet Schoolweg +/- 1960
Opvallende op de foto is de schuur bij de boerderij van Hoornsman, die in de tussenliggende periode van 1960-1980 moet zijn gesloopt.
En een foto met zicht op de Wethouder W.de Boerstraat gemaakt in de tijd dat de Het nieuwe deel van de Meester de Vriesstraat en de Meester Henderikxstraat nog niet waren gebouwd
foto's: Henk Bruin

Langs de verlengde Zuiderhaaks was het een grote bloemenzee van bloeiende margrieten

Lekker bruinen in de zon op het strand van Julianadorp aan Zee. Het is er weer tijd voor

Genieten van de vergezichten in Het Koegras

Hoe je het ook bedenkt achter de wolken schijnt altijd de zon, ůůk in Het Koegras en Julianadorp
 
 
Van Harte Welkom op de Website
Julianadorp parel van de kop
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
,
de website is een non-profit promotie-site van Julianadorp
en wordt sinds 1999 gemaakt door

"Julianadorp-promotie '95"
e-mail: julianadorp@hotmail.com
( gadviseerde beeldinstelling is 1024 bij 768 )
,
!!! foto's van deze website mogen nŪet voor commerciŽle doeleinden worden gebruikt !!!
-------- copyright website & foto's : Julianadorp promotie '95 -----
Dorper Nieuws wordt samengesteld door de makers van de website
Julianadorp parel van de kop
Nieuwstips kunt u e-mailen naar:
julianadorp@hotmail.com