DORPER-NIEUWS
Januari/februari
Ook u kunt uw vereniging langs deze weg promoten en/of ander nieuws
doorgeven. e-mail:
parelvandekop@debvj.nl
de websitemaker behoudt ten alle tijde het recht een bericht wel/niet te plaatsen

100 jaar Julianadorp 2009 Restaurant Brammetje Biljartkampioenschap
Aanleg rotonde Langevliet gestart Even Sneeuw Nieuwjaarsduik
Scouting 25 jaar Budo Centrum Julianadorp Nieuwjaarsconcert
Koegras Motorcross Julianapop bandjesavond voor Julianadorpers
welcome.to/julianadorp
agenda  
aangepast: 31 januari 2006
Julianadorp bijna 100 jaar
Julianadorp, gesticht in het jaar 1909, heeft nog drie jaar te gaan en bestaat dan 100 jaar. De eerste tekenen van het vieren van dat heugelijke feit beginnen zich aan te dienen. Werd het vorig jaar al bekend dat meerdere auteurs inmiddels bezig zijn met het schrijven van jubileumboeken over 100 jaar Julianadorp, deze week ontdekten we in de uitnodiging van de jaarvergadering van de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit, dat ook de Culturele Vereniging al bezig is met de voorbereiding van de viering van het 100-jarig bestaan van ons dorp. De jaarvergadering wordt gehouden op dinsdag 28 februari a.s. en ��n van de agendapunten is het 100-jarig bestaan van Julianadorp. Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen, dat de vereniging net als bij het 75-jarig bestaan, voornemens is een apparte stichting, "Stichting 100 jaar Julianadorp" (red), in het leven te roepen die de jubileumfestiviteiten gaat co�rdineren.
Om de stichting van Julianadorp, bijna 100 jaar geleden, nog weer in herrinnering te brengen volgen hieronder enkele afdrukken van bladzijden uit het gedenkboek van Julianadorp. Het gedenkboek wordt bewaard in de vergaderruimte "De Passage" van de Ontmoetingskerk. Ook de handtekening van mr. Pieter Loopuyt jr, Dijkgraaf van de polder Het Koegras en direkteur van de Maatschap ter bevordering van de bewoonbaarheid van de polder Het koegras, ontbreekt niet. Deze Pieter Loopuyt jr. was de kleinzoon van de bankier, handelsman en politicus Pieter Loopuyt, die door de aankoop van de polder het Koegras in 1849, voor een bedrag van 680.000 gulden, de eerste particuliere eigenaar van Het Koegras werd. Menig dorper verlangt nu nog wel eens naar de dorpszin van Pieter Loopuyt en zijn Maatschap, bijna 100 jaar geleden, die toen zij zelfs pogingen ondernamen om tot een apparte gemeente "Het Koegras" te komen.
De Ontmoetingskerk, eerst Juliana-kerk genoemd, is van hetzelfde jaar als het dorp Julianadorp. Dat Julianadorp een zelfstandig dorp is heeft daar ook mee te maken. De bouw van een kerk in een buurtschap is ��n van de kenmerken van het ontstaan van een dorp. Er heeft zich dan een woongemeenschap gevormd met een gezamenlijke centrale sociale, kerkelijke, ontmoetingsplaats. De woongemeenschap is dan geen buurtschap meer, maar wordt vervolgens aangeduid als zijnde een dorp. Julianadorp is dus g��n wijk maar zoals uitgelegd sinds 1909 een echt zelfstandig dorp !
Ook de handtekeningen van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik treft men aan in het gedenkboek. Zij hebben in 1919 Julianadorp met een bezoek vereerd en toonden toen bijzondere belangstelling voor het gedenkraam van de Stichting van Julianadorp dat is aangebracht in de Ontmoetingskerk. Het gebrandschilderde raam is geschonken door mr. P.Loopuyt jr. ter herinnering aan de Stichting van Julianadorp op 8 october in 1909, waarbij toen de naam Julianadorp, met toestemming van Koningin Wilhelmina, is ontleend aan de naam van prinses Juliana die in hetzelfde jaar is geboren.

Het document waarmee de Stichting van Julianadorp
in 1909 aan de bewoners werd bekend gemaakt
 

De handtekening van Mr. Pieter Loopuyt jr
 

De eerste steenlegging van de Ned. Herv. kerk te Julianadorp
De datum 8 october 1909 wordt ook als stichtingsdatum van
het dorp Julianadorp aangehouden.
 

Het gebrandschilderde raam ter herinnering aan de stichting van Julianadorp
Het raam werd door Mr Pieter Loopuyt aan Julianadorp geschonken
 
Het ontwerp van het gedenkraam van de stichting van Julianadorp.
Het jaartal MCMXX
(1920), op het ontwerp, wijkt iets af van het
jaartal op het geplaatste gedenkraam MCMIX (1909)
 

Handtekeningen van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik anno 1919
 
De werkzaamheden voor de aanleg van de rotonde Langevliet/Zuiderhaaks zijn begonnen. Maandag 30 januari werd de Langevliet ter hoogte van de voetgangersoversteekplaats bij Buitenveld afgesloten voor het doorgaande verkeer. Vanuit het zuiden is de weg afgesloten bij de rotonde bij Noorderhaven. Alleen bewoners van Doorzwin-zuid mogen nog de weg vervolgen naar hun huis. Voor fietsers en bromfietsers is een noodpad aangelegd, zodat die nog wel de weg langs de werkzaamheden kunnen vervolgen. Een grote machine is ingezet om delen van het wegdek van de Langevliet en de Zuiderhaaks weg te halen en direkt te verpulveren voor transport. De vrachtauto's reden af en aan om de vrijgekomen asfaltresten af te voeren.

Langevliet in Julianadorp afgesloten voor het doorgaande verkeer
 

Met een zware machine werd het wegdek uitgefreest en met vrachtauto's afgevoerd
 

Het wegdek van een deel van de Zuiderhaaks is verwijderd en een noodfietspad is aangelegd
 
Scouting Abel Tasman Julianadorp vierde deze maand, januari, haar 25-jarig bestaan. Na een periode van neergang is de Scoutingclub weer volop in de lift. Momenteel telt de groep 40 leden verdeeld over drie groepen. De Bevers (jongkies), de Welpen (midden groep) en de Scouts (oudere leden). Voor alle drie groepen is een eigen ruimte ingericht in het clubhuis "Het Fluitje". Dit clubhuis werd pas geleden gerenoveerd en gelijkertijd met de viering van het jubileum opnieuw officieel in gebruik genomen. Voor een extra feestelijk tintje van het jubileum was de Scouting Jachthoorn groep uit den Helder uitgenodigd. Toen zij waren aangetreden werden een drietal vlaggen gehesen en was de feestmiddag begonnen.
De Scouting is gevestigd achter de lagere Scholen bij Droogeh Bol. Mocht je belangstelling hebben voor de activiteiten van Scouting Abel Tasman, dan kun je op de website van de club meer informatie lezen:
Klik hier voor de website van scouting Abel Tasman Julianadorp

De scouting in afwachting van de komst van het Jachthoorncorps voorafgaand aan het feest
 

Met het hijsen van vlaggen werd
het jubileumfeest geopend
.
Motorcrossers zijn doorzetters, dat mag je rustig stellen met al de aktiviteiten die zij in clubverband ondernemen om nu eindelijk na ettelijke jaren te komen tot een eigen motorcrossbaan in de kop van Noord Holland. Steeds weer worden ze aan het lijntje gehouden en komen de poltieke bestuurders niet tot een toewijzing van een gebied waar zij hun geliefde sport kunen bedrijven. Binnen de crosswereld wordt het politiek gehannes niet begrepen. Zij merken daarbij op dat de jeugdige crossers niet bezig zijn met zich te vervelen. "Waarom wel veel middelen bieden of behuizing uit de grond stampen voor zich negatief gedragende jeugd en deze goedwillende jongeren in de kou laten staan ?" Toch blijkt er bestuurlijk iets te veranderen want inmiddels zijn twee mogelijke locaties in Noord Holland in beeld om een crossbaan aan te leggen.
Nadat ze uit nood geboren een aantal illegale crosswedstrijden hebben georganiseerd, kregen de crossers van Burgemeester Geke Faber toestemming om in de landerijen van de polder Het Koegras op 7 januari jl een jeugdcrosswedstrijd te organiseren.
Hieronder is een kleine fotoimpresse van deze unieke motorcrosswedstrijd in de polder Het Koegras

Het motorcross-circus neergestreken in de landerijen van de polder Het Koegras bij Julianadorp
 

Dit spandoek behoeft geen nadere toelichting
 

Voorafgaand aan hun race poseren de crossers in vol ornaat trots zittend op hun crossmonsters
 

Wethouder Don gaf door het laten vallen van het starthek het startsein voor de motorcrosswedstrijd
 

Motorcrossers ronkend door de bloembollenvelden van de polder Het Koegras
 
.
Ondanks de snerpende kou was er nog flink wat publiek op de bijzondere crosswedstrijd afgekomen
 
Om beginnende muziekbandjes een kans te geven om op het, inmiddels landelijk bekende, Julianapop-festival in Julianadorp voor veel publiek op te treden, heeft de organisatie van Julianapop een bandjeswedstrijd opgezet. Een negental bandjes strijden gedurende vier avonden om dat felbegeerde optreden. Drie voorrondes waar telkens drie bandjes optreden leveren drie finalisten op. Op de vierde avond vindt de finale plaats waar de winnende band wordt aangewezen. De beoordeling wordt gedaan door een deskundige jeugdige Julianapop-jury.
Van de eerste bandjesavond van dit seizoen laten we hieronder enkele sfeerbeelden zien. De band die optrad toen wij een bezoekje brachten was Shatterd Glass uit Breezand met zangeres Evi Rooijakkers. Voor ons is Evi bij deze uitgeroepen tot miss Julianapop 2006.
meer info over Julianapop tref je aan op de website
Julianapop.nl

Julianapop-publiek is altijd ontspannen en gezellig
 
Evi Rooijakkers met haar band Shatterd Glass uit Breezand
 

Julianapop-publiek is altijd ontspannen en gezellig.........Half biertje.... ?????
.
Het wordt druk met al de restaurants in de Mr.Tigchelaarstraat en de daarop aansluitende Mr.Daarnhouwerstraat. Pizzeria Italia, Chinees Restaurant De Pagode, Restaurant Kruimeltje en deze maand de opening van Kokerij Brammetje vormen gezamenlijk, dicht bijelkaar gelegen, een uitgebreid culinair aanbod in Julianadorp. Kokerij Brammetje was voorheen gevestigd in Hippolitushoef aan de rijksweg N99, maar heeft zich door vestiging in Julianadorp naar het toeristisch gebied aan de Noordzeekust verplaatst.

v.l.n.r. restaurant Kruimeltje, Chinees restaurant de Pagode en pizzeria Italia
.
Even Sneeuw en een weinig ijs
Deze winter hebben we in Julianadorp nog niet veel sneeuw gezien. Een dag voor de jaarwisseling was de naaste omgeving enkele dagen wit gekleurd, maar daar bleef het tot nog toe (eind Januari) bij. Zagen we elders in het land veel ongemak door veel gladde wegen en sneeuw, in Koegras hadden we niet noemenswaardig overlast van die winterperikelen. Voor de ijsclub is het nog even afwachten of de ijsbaan open gesteld kan worden voor schaatsliefhebbers. Met een laagje ijs van vier centimeter ligt de ijsvloer er prachtig bij, maar toen wij even gingen kijken was de buitentemperatuur al drie graden boven nul. Wie weet staat ons in februari nog wat pittig winterweer te wachten.
 
 
 
Aan BudoCentrumJulianadorp hebben we wel vaker aandacht besteed en toch blijft het altijd weer een lust voor het oog om de budoclub bezig te zien met hun oefeningen en demonstraties. Gevestigd in de nog nieuwe dojo aan de Mr.Daarnhouwerstaat trekt de club veel jongeren. Kleinzerig moeten ze niet zijn, want soms gaat het er stevig aan toe als de vechtsporttechnieken worden toegepast. De instructeurs kijken geconcentreerd toe of het wel gediciplineerd toe gaat en grijpen in wanneer het mis dreigt te gaan.
.
Momenteel is het Julianadorper Biljartkampioenschap tot halverwege gevorderd. Gedurende vier avonden wordt een wedstrijdcompetitie gespeeld. De deelnemers van het kampioenschap zijn de beste drie spelers van vijf dorper biljartclubs en de kampioen van vorig jaar.Het biljartkampioenschap wordt in de caf�'s De T' Happerij en Prins Hendrik gespeeld
Klik hier voor meer info over het biljartkampioenschap.

Het biljart-speelveld in caf� Prins Hendrik
 

en de praathoek in de Biljartarena caf� de T" Happerij
.
Op nieuwjaarsdag wordt al sinds 1974 een nieuwjaarsduik in de Noordzee bij Julianadorp aan Zee georganiseerd. Het aantal deelnemers is de laatste jaren zo rond de tweehonderd, die na de duik met een herinneringsvaantje aan hun koude duik weer huiswaarts keren.
klik hier voor een uitgebreid verslag van dit jaarlijks evenement in Julianadorp

Een koude duik op nieuwjaarsdag in de Noordzee bij Julianadorp aan Zee
 
De Commissie O2 de Culturele- en Ontspanningscommissie van de Ontmoetingskerk organiseert veel aktiviteiten in de kerk aan het Loopuytpark. Zij begon traditioneel het nieuwe jaar met het organiseren van een nieuwjaarsconcert. Dit jaar waren het Huisduiner Koor en de muziekvereniging Kunstzin uit Julianadorp uitgenodigd voor het geven van een concert.
klik hier voor een uitgebreid fotoverslag van het Nieuwjaarsconcert.

Het Huisduiner Koor in aktie tijdens het Niewjaarsconcert in de Ontmoetingskerk
 
 

.

 
Van Harte Welkom op de Website
,
de website is een non-profit promotie-site van Julianadorp
en wordt sinds 1999 gemaakt door

"Julianadorp-promotie '95"
e-mail: parelvandekop@debvj.nl of julianadorp-pvk@hetnet.nl
( gadviseerde beeldinstelling is 1024 bij 768 )
,
!!! foto's van deze website mogen n�et voor commerci�le doeleinden worden gebruikt !!!
-------- copyright website & foto's : Julianadorp promotie '95 -----
Dorper Nieuws wordt samengesteld door de makers van de website
Julianadorp parel van de kop
Nieuwstips kunt u e-mailen naar:
parelvandekop@debvj.nl