september 2012
Ook u kunt uw vereniging langs deze weg promoten en/of
ander nieuws doorgeven. e-mail:
julianadorp@hotmail.com
de redactie behoudt ten alle tijde het recht een bericht wel/niet te plaatsen
burendag 't Stokpaardje en CBS de Verrekijker lepelaars te gast in Koegras
borstbeeld Juliana in veiligheid gesteld prullenbakvandalisme bij Duinvliet
vlaggenparade bij rotonde Zuiderhaaks-Langevliet Dorperdag 2012 in Dorpshuis Julianadorp
Julianadorper Voetbal Club, senioren en jeugd, in actie recreatie en vlinders langs de kanoroute Duinvliet
prullenbakvandalisme bij kanoroute prachtig strandweer eerste weekend september
opnieuw brand op zolder van Pizzeria naast de T'Happerij Julianadorp Oost nog steeds onbebouwd
bloemen van JulianaPop volop in bloei bij Buitenveld duinpad in de zon
ludieke grap bij Loopuytpark foto-s uit de oude doos
blikvanger en meer van landbouwmuseum Hoornsman  
Dorper Nieuws wordt in de loop van de maand aangevuld met actueel nieuws
uw dorper nieuwtjes kunt u doorgeven via email julianadorp@hotmail.com
aangepast: 23 september 2012
agenda julianadorp-parelvandekop.nl sept-okt11 nov-dec11 maart12 april12 mei12 juni-juli112 archief
.
Zaterdag 22 september hielden Speelotheek 't Stokpaardje en basisschool De Verrekijker gevestigd in Vogelzand 4104 Open Huis en Burendag. Belangstellenden konden zo gemakkelijk in kontakt komen met de school De Verrekijker, waar het onderwijs volgens het Jenaplan wordt verzorgd, en Speelotheek 't Stokpaardje die al vele jaren voor de Julianadorper jeugd een heel scala aan spelletjes in bruikleen beschikbaar stelt. Jonge gasten konden zich gedurende de dag uitleven met knutselen, spelletjes en muziek maken. Dit laatste bestond uit een kleine workshop slagwerken met turkse trommels. Op het plein voor de school was een springkussen opgesteld en een tent waar de jeugd werd begeleid bij het maken van verfwerkjes. In de hal van de basisschool was een speciale herfsttafel ingericht met herfsttafereel met een heuse "herfstkoningin".
Meer info over de Speelotheek treft u aan op de website www.speelotheekstokpaardje.nl

Knutselen met als thema natuur en herfst

De Speelotheek niet alleen voor de uitleen van spellen. Ook kun je daar spelletjes uitproberen

Workshop trommelen met Turkse trommels in basisschool De Verrekijker

De herfstafel met heuse herfstkoningin

Lekker schilderen en kliederen

De kunstwerken halverwege de middag tentoongesteld
 
Het borstbeeld van Juliana bij de Ontmoetingskerk is van zijn sokkel. De herinnering aan Juliana als naamverleenster aan Julianadorp werd, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Julianadorp, in 2009 onthuld. Dorpers maakten zich al ongerust over de verdwijning van het beeldje. Gelukkig valt het alles mee. Het borstbeeld is mogelijk tijdens de kermis los komen te staan op de sokkel. Co Schilder en Marcel Visser, leden van de Culturele Vereniging die bezig waren met het opruimen van het Loopuytpark op de dinsdag na de kermis hebben zich samen met Henk Veul over het borstbeeld ontfermd. Om te voorkomen dat het er af zou vallen is het in veiligheid gesteld. Wanneer het wordt herplaatst is nog niet bekend.

Borstbeeld Juliana(inzet) is tijdelijk van de sokkel gehaald
Bij de rotonde Zuiderhaaks-Langevliet is een heuse Juliadorper vlaggenparade ontstaan. Vorige maand maakten wij al melding van de definitieve inrichting van een combinatie van tulpsculptuur met drie vlaggenmasten voorzien van dorper vlaggen. Enkele weken later stond bij de rotonde plotseling nog een vierde vlaggenmast, die was voorzien van een vlag die erg afstak en afbreuk deed aan opstelling van de Julianadorper vlaggen. Zonder medeweten van dorpers werd deze geplaatst. Een week na de dorper kermis werd de door dorpers ongewenste vlag van de mast ontvreemd en terstond door echte dorpers voorzien van twee nieuwe Julianadorper vlaggen. Zo wapperen bij de rotonde Zuiderhaaks-Langevliet inmiddels vijf dorper vlaggen en is het daar nu een echte Julianadorper vlaggenparade. Advies aan de niet-gewenste-vlag ophangers; zoek er een andere, voor dorpers niet-storende, plaats voor.

De opstelling van de tulpsculptuur met drie Julianadorper vlaggen met daartegenover de extra
geplaatste vlaggenmast
(onder) waaraan inmiddels óók Julianadorper vlaggen wapperen.
 
Julianadorper Voetbal Club, senioren en jeugd, in actie in de nieuwe competitie 2012-2013
JVC, de Julianadorper Voetbal Club is weer volop in actie in het jonge voetbalseizoen 2012-2013. Getipt als kanshebber voor de koppositie van de vierde klasse lukte het de club afgelopen zondag 16 september nog niet om alles overheersend op te treden. Het gastelftal Con Zelo uit Waarland bleek een taaie tegenstander die uiteindelijk met 1-3 de wedstrijd winnend afsloot. De afwezigheid van de vaste keeper van JVC, Dennis Kreté, was volgens kenners mede de oorzaak van dit jammerlijk verlies. Ondanks het verlies van JVC zorgden een stralend zonnetje en het goed bespeelbare kunstof grasveld voor een mooie voetbalmiddag op sportpark Julianadorp. De competitie is nog maar enkele weken aan de gang, dus is er voor de dorper voetbalclub nog alle kans om tot beter resultaat te komen. Hieronder enkele aktiefoto's tijdens de wedstrijd.
Ook de JVC-jeugd is zaterdags volop in aktie, jongens- en meisjesteams strijden om de punten.

Hevige strijd om de bal

Coach en begeleiders van JVC kijken bezorgd naar de ontwikkelingen op het veld

Met man en macht werd een mogelijk doelpunt van JVC tegengegaan

Middels een toegekende strafschop het doelpunt van Jordy van Kesteren in de maak voor JVC
 
De JVC-jeugd in aktie
 
Langs de kanoroute aan de Duinvliet is door vandalen een prullebak omvergegooid en nagenoeg in het water van de vliet gegooid. Het moet door meerdere krachtpatsers zijn uitgevoerd, want de betonnen voet is niet door één persoon te tillen. Goedwillende gasten die gebruik willen maken van de picknickplaats waarvan de prullenbak deel uitmaakte kunnen hun afval nu niet meer gemakkelijk kwijt.
 
Een repeterend verhaal, misteries op zolder van het gebouwtje naast de T'Happerij, waarin een Pizzeria was gevestigd. Enkele jaren geleden werd daar een weetplantage aangetroffen en deze maand ontstond er brand. Zoals vaak, oorzaak en dader onbekend.
 
Het is volop kleur en fleur bij de ingang van Byuitenveld. Voor de zomer hebben aandacht besteed aan het inrichten van een bloemenperk bij appartementencomplex Buitenveld. Het was een geste was van het bestuur van Stichting Evenementen Julianadorp, de stichting die het jaarlijkse popfestival JulianaPop in Julianadorp organiseert. Het is deze maand goed te zien wat het resultaat is van het aanbrengen van het toen nog kleine plantgoed.

Volop kleur en fleur bij de ingang van Byuitenveld
 
Het was bedoeld als ludieke grap. Het naambordje van het Loopuytpark voorzien van een andere naam, waarbij de maker(s) wilden aangeven dat het Loopuytpark inmiddels voor een groot deel in het bezit is van Jilles de Wit. De grap is gelukt, maar voor de bezoeker van het centrum van Julianadorp die op zoek was naar het Loopuytplein was het lastig. Met behulp van toevallig aanwezige dorpers werd hij toch nog op het goede spoor gezet.

Loopuytplein alias Jilles de Wit Park
 
Alweer bijna tien jaar bestaat het landbouwmuseum van Klaas en Jeanette Hoornsman gevestigd op de hoek van de Schoolweg- Langevliet tegenover het Loopytrpark. In het museum heeft is middels een zeer uitgebreide collectie van oude landbouwmachines, werktuigen en andere wetenswaardige historische zaken die betrekking hebben op Koegras en Julianadorp. Klaas Hoornsman is in 1984 begonnen met het verzamelen van oude landbouwmachines. Toen agrariërs rond Julianadorp in de gaten kregen waar hij mee bezig was werden hem ook spontaan specifieke oude spulletjes uit de tijd van het houden van vee in Koegras aangeboden. Die kwamen beschikbaar doordat de veeteelt, van oudsher de boerenaktiviteit in Koegras, inmiddels bijna volledig heeft plaatsgemaakt voor de bloembollenteelt. Het echtpaar Hoornsman is zelf ook voortdurend actief om historische zaken van Koegras die verloren dreigen te gaan, in veiligheid te stellen en zonodig in oude glorie te herstellen. Men treft in het museum naast genoemde zaken een bijna volledige inventaris van een smidse uit Groote Keeten aan en een complete oude boerenbedstee van de Franciscus hoeve. Eén van de laatste aanwinsten is een A-Ford bouwjaar 1930. De beter gesitueerde boeren en neringdoenden in Julianadorp waren bij de komst van de auto's in het begin van de twintigste eeuw ook al in het bezit van dergelijk vervoermiddel. Dat is onder andere te zien op de foto van Piet Kuit, staande voor zijn auto, die in een vitrine in het landbouwmuseum is te zien. Hij vestigde zich in 1907 vanuit de buurt van Den Haag als één van de eerste ondernemers aan het Loopuytpark. De rekening van de eerste spullen die hij nodig had om als ambachtsman zijn schilderbedrijf te beginnen is door de keinzoon, ook met de naam Piet Kuit, voor tentoonstelling aangeboden aan Hoornsman.
Als het toegangshek naar het museum open staat bent u welkom in het museum.
 

Overzicht landbouwmuseum "Weten en Werken"
 

De oude boerenbedstee afkomstig van de Fransicus hoeve (voorheen Johanna hoeve)

't Veultje Kruidenbitter en groente die vroeger in wekflessen werd geconserveerd
voor de winter, die vaak werden bewaard in het keldertje onder de bedstee
 

Een kist van een kassiesventer (marskramer) met inhoud
 

Piet Kuit voor zijn auto rond 1930

De rekening van de eerste bestelling van goederen Piet Kuit in 1907, waarmee hij zijn
schilderbedrijf opstartte, voor de samma van 246 gulden en 22 en een halve cent
 

De A-Ford van 1930, één van de laatste aanwinsten van het museum
voorzien van Julianadorper vlaggetjes
 
Op gezette tijden komen ze dichtbij Julianadorp, de lepelaars. Ze strijken neer bij de smalle sloten of zoeken een onder water gezet areaal bouwland op. Op een zondagmiddag zagen we een paartje lepelaars ten zuiden van Julianadorp in de wachtstand op bouwland dichtbij Noorderhaven.
 
Zondag 9 september werd in Dorpshuis Julianadorp bij winkelcentrum Dorperweerth de jaarlijkse Dorperdag gehouden. Aan Julianadorper verenigingen en instellingen werd gelegenheid geboden zich te presenteren aan bewoners van Julianadorp. Zo aan het begin van het nieuwe verenigings-seizoen konden belangstellenden gemakkelijk informatie verwerven over verenigingen en instellingen. Dit jaar is de organisatie weer teruggekeerd naar het oorspronkelijke idee om tijdens de Dorper Dag alleen dorper vertegenwoordigers uit te nodigen. Het basisprincipe was de laatste jaren losgelaten, waardoor ook dorpsvreemde verenigingen zich presenteerden, dat was verwarrend. Vandaar dat tijdens deze Dorper Dag echte dorper clubs en instellingen aanwezig waren. Een aantal van de deelnemers die zich presenteerden waren o.a ; Belangen Vereniging Julianadorp, BudoClub Julianadorp, Scouting Abel Tasman, Fotoclub Dorpshuis Julianadorp, Baletschool van Martine Goedegebuure, Sportlust, De Smokey Railway en anderen. De Dorper Dag mocht zich verheugen op een redelijke publieke belangstelling. Met name de baletdemonstraties staan altijd garant voor veel toeschouwers.
Voor niet aanwezige verenigingen is het een gemiste kans om zich meer bekend te maken bij potentiele leden. Het is derhalve aan te raden om bij een volgende Dorperdag ook aan te schuiven. Het is altijd een gezellige Dorperdag in Dorpshuis Julianadorp.

Dorpshuis Julianadorp:

locatie Drooghe Bol (naast basisschool de Strandjutter)
telefoonnummer:
0223-641122
meer info:
http://www.dorpshuisjulianadorp.nl/
.
.

Prachtige foto's gemaakt door leden van de Fotoclub Dorpshuis Julianadorp
 
Van de kanoroute en het daarnaast aangelegde fietspad Duinvliet worden het hele jaar door veel gebruik gemaakt. Recreanten, vissers, watersporters en fietsers genieten volop van deze door het vlakke land van Koegras aangelegde voorzieningen. Langs het fietspad is een ongerepte veelzijdige pantengroei ontstaan die grote aantrekkingkracht uitoefent op veel soorten insecten. Zo kun je daar in de nazomer ook meerdere soorten vlinders aantreffen.

St. Jansvlinder

Hooibeestje

Heide blauwtje

Turkoois blauwtje

Vetkruidblauwtje

Bruin blauwtje

Vuurvlinder
Tijdens het eerste weekend van september was het uitzonderlijk mooi weer met een temperatuur van meer dan vijfentwintig graden Celsius. Veel strandliefhebeers kwamen naar de Julianadorper stranden om aansluitend aan de voorbije vakantiemaanden nog lekker te genieten van dat mooie weer.

Ook dorper jeugd vermaakte zich volop op het strand dichtbij huis

Opa was niet bang voor de netgevonden krab

Een lid van de reddingsbrigade op weg naar zwemmers die waren afgedreven

Bij aankomst bleek het mee te vallen de "drenkelingen" zwommen op eigen kracht naar de wal

Altijd aandoenlijk, een jong gezinnetje bezig met het maken van de ultieme foto van de kleine in zee

Zij zocht het hogerop

Voedsel zoekende meeuwen op een rustig strand bij Julianadorp aan Zee
De malaise in de woningbouw is goed merkbaar bij de ontwikkeling van Julianadorp Oost. Het is zo slecht, dat de woningbouw daar nog steeds niet is gestart. Woningstichting, de eerst aangewezen partij die er woning zou moeten realiseren heeft haar activiteiten verlegd naar elders in de gemeente. Het is nu geheel onbekend wanneer ooit wordt begonnen met de inrichting van de woonwijk in Julianadorp oost.
 
Duinpad in de zon
.
Er zijn aan ons weer een aantal oude foto's beschikbaar gesteld die iets weergeven over het leven in oma's tijd in Julianadorp en de polder Het Koegras. De keuze deze keer zijn een viertal foto's van Annie Rol uit het archief van familie Kant en twee foto's van Bert van der Veer waarvan de herkomst niet geheel bekend is.

Familiefoto van boerenfamilie Gerrit Visser en Antje Visser v/d Oord aan de Scheidingsvliet +/- 1900

Familie Pieter Visser en Trijntje Breed op motor met kinderen vlnr. Alie, Grietje, Maria Hillegonde Catharina

Pieter Visser ten tijde van het begin van de inzet van een traktor in de landbouw rond 1930 ?

Schoolfoto van Piet en Kees Kant, waarvoor door de fotograaf een model van een vliegtuig was ingezet

Bloembollenpellen in de jaren vijftig van de vorige eeuw, waarschijnlijk bij een bedrijf aan de Doggersvaart

Melkontvangst bij de melkfabriek aan de Van Foreestweg met melkrijders Jan en Willem van der Vlies
en zittend drie meisjes van Bregman. Een mooi tijdsbeeld van de werkkleding die werd gedragen
rond 1940 met de opvallende klompendracht van jong en oud.
We houden ons aanbevolen voor meer info of correctie van beschrijving van bovenstaande oude foto's
email:
julianadorp@hotmail.com
 
Van Harte Welkom op de Website
Julianadorp parel van de kop
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
,
de website is een non-profit promotie-site van Julianadorp
en wordt sinds 1999 gemaakt door

"Julianadorp-promotie '95"
e-mail: julianadorp@hotmail.com
( gadviseerde beeldinstelling is 1024 bij 768 )
,
!!! foto's van deze website mogen níet voor commerciële doeleinden worden gebruikt !!!
-------- copyright website & foto's : Julianadorp promotie '95 -----

 

Dorper Nieuws wordt samengesteld voor de website
Julianadorp Parel van deKop
Nieuwstips kunt u e-mailen naar:
julianadorp@hotmail.com