maart 2012
Ook u kunt uw vereniging langs deze weg promoten en/of
ander nieuws doorgeven. e-mail:
julianadorp@hotmail.com
de redactie behoudt ten alle tijde het recht een bericht wel/niet te plaatsen
"Julianaboom" na negentig jaar voor tweede keer verplant jaarvergadering Culterele Vereniging
sneeuwklokjes,krokussen,narcissen en hyacinten in bloei jaarvergadering BVJ met afscheid bestuursleden
ook de eerste bloeiende tulpen zijn al gespot ook tegel van verdienste voor Pieter Loopuyt
Julianadorp aan Zee "beste vakantieplaats in Nederland“ één van de uitkijkpunten over Koegras is verhuisd
kustrecreatie Julianadorp impressie Parkstraat 100 jaar
ondergrondse glascontainers winkelcentrum de Riepel Margrietschool protesteert tegen kortingen op onderwijs
aanleg van fietspad langs Zuiderhaaks gestart Groenrijk slachtoffer van recessie
Dorpshuis Julianadorp voorzien van prachtige biljartzaal foto-s uit de oude doos
nieuwe bedrijven in Julianadorp duinzicht vanuit het centrum van Julianadorp
binnenkort nog een uitvaartcentrum in Julianadorp ochtendgloren boven Koegras
aangepast: 30 maart 2012
agenda julianadorp-parelvandekop.nl jan11 feb11 maart/april11 mei-juni11 juli11 sept-okt11 nov-dec11 archief
"Julianaboom" na bijna negentig jaar voor tweede keer verplant
Na bijna negentig jaar is de, door de dorpers genoemde, "Julianaboom" voor de tweede keer verplant. De boom werd in 1923 geplant ter herinnering aan het vijfentwintigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Hoe het komt dat deze boom later de Julianaboom werd genoemd is niet bekend. In het voormalig dorpskrantje van Julianadorp, "De Dorpsstem", dat werd uitgebracht door Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit, schreef dorpsdichter Nard in 1984 een dorps-anekdote over de boom. Hij was getipt dat de oorspronkelijke boom niet wilde groeien en stiekum is vervangen door een andere boom. (Het stukje van Nard kunt u verderop lezen). De boom werd verplaatst naar de Proeftuin enwel vlak bij het huis van de beheerder van de tuin. Mede door herinrichting van Julianadorp Oost staan er grote verandering te wachten op die locatie. Het huis wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw pand dat bijna op dezelfde plek komt te staan, maar de "Julianaboom" stond daarbij in de weg. Familie Roozen die daar in de loop van de tijd is komen wonen is mede door de geschiedenis van de boom gehecht geraakt aan de boom en besloot deze een tiental meters te laten verplaatsen.
 

Het verhaal van Nard
 
De huidige "Julianaboom" die 1 sept.1923 werd geplant als
herinnering aan het vijfentwintigjarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina
.
Gedurende de maand maart is er weer volop bloei op de bloembollenvelden in en rondom Julianadorp. Op Noorderhaven stonden zoals alle jaren veel sneeuwklokjes in bloei. Daaropvolgend kwam kleur op een aantal akkers met bloeiende krokussen. Het meest opvallend dit jaar is het zeer grote aantal hectares bouwland dat geel gekleurd is door de bloeiende tète a tète, een kleine soort narcis.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ook de eerste bloeiende tulpen zijn al gespot
Ten zuiden van Julianadorp staan de eerste, vroege tulpen
van bloembollenteler Fa Kreuk al volop in bloei.
.
.
 
Julianadorp aan Zee kreeg eerste prijs "beste vakantieplaats in Nederland“
De directeur van de Regio VVV Kop van Noord-Holland, Jan Roelofsen, heeft op de vakantiebeurs in Essen de prijs voor de “beste vakantieplaats in Nederland“ in ontvangst mogen nemen. De prijs een trofee van kristalglas, in de wacht gesleept door Julianadorp aan Zee, werd overhandigd door Dirk Froelje, bedrijfsleider van de internet vakantiehuizenmarkt Atraveo. De prijs is verleend, nadat Julianadorp aan Zee als Noord-Hollandse badplaats in een omvangrijke enquête onder vakantie- gasten gemiddeld de beste klantenbeoordelingen kreeg.
Het veelvuldige recreatie aanbod met bestemmingen in de nabije omgeving en de accommodaties, huizen met rieten daken, gezellige bungalows in vakantieparken tot unieke strandhuisjes worden, vooral door families, zeer gewaardeerd. In één van de plaatsbeoordelingen van de winnaarsplaats is men ook zeer enthousiast over de bloemenvelden en noemt deze terecht een lust voor het oog ."Julianadorp aan Zee is zeer aan te bevelen“ luidt het vakantieoordeel.
Voor het uitloten van de winnaars zijn ruim 70.000 klanten in het afgelopen seizoen gevraagd de door hen bezochte vakantieplaatsen te beoordelen. Julianadorp bereikte met 4,5 van 5 te behalen punten het hoogste gemiddelde en is zodoende de nummer 1 van Nederland.
De regio VVV Kop van Noord-Holland en de ondernemers in Julianadorp zijn heel blij met de verkiezing van Julianadorp aan Zee tot beste vakantieplaats in Nederland , laat Jan Roelofsen weten. Een prachtige prestatie waar wij heel trots op zijn. Julianadorp aan Zee is natuurlijk ook een toppertje, met zijn prachtige brede stranden, mooie fiets-en wandelpaden, prachtige luchten en je kunt in dit gebied genieten van het grootste aaneengesloten bloembollenareaal van de wereld.
Namens de Regio VVV Kop van Noord-Holland, Citymarketing Top van Holland en de Stichting Strandexploitatie Noordkop werden er als bedankje nederlandse tulpen aangeboden.

De uitreiking van de trofee op de vakantiebeurs in Essen met (vlnr) Dirk Froelje & Kim Hüneke
van Atraveo en Jan Roelofsen & Atina Kruijer van VVV Kop van Noord-Holland.
(foto: VVV)
Over Atraveo:
Atraveo is dé grote vakantiehuizenmarkt op internet met ruim 200.000 vakantie- huizen en
appartementen in Europa en wereldwijd. De nadruk ligt niet alleen op de ruime keuze, maar
ook de talrijke klantenbeoordelingen, de comfortabele boekingsmachine met geografische
zoekfunctie, prijsvergelijkingen en reële beschikbaarheden worden benadrukt.
Als online-bemiddelaar hecht Atraveo waarde aan neutraliteit en klantenservice en verwerkt
aanvragen, boekingen en emails zelfs 's avonds en in het weekend. Dit TUI-bedrijf is gevestigd
in Düsseldorf en exploiteert Europawijd.
.
Kustrecreatie Julianadorp, impressie
.
.

.
.
.
.
.
.
.
 
 
.
Ondergrondse glas- textiel en papiercontainers bij winkelcentrum de Riepel
Heeft u ook al eens gezocht naar de glasbakken die lange tijd naast de oude Aldi waren gestald.
De glasbakken zijn jongslede vervangen door ondergrondse containers die zijn ingegraven in het parkeerterrein van winkelcentrum de Riepel. Er zijn twee opstellingen van vier bakken, een opstelling aan de noord- en de zuidkant van het parkeerterrein. De bakken zijn bedoeld voor textiel, papier, wit glas en bont glas.

De opstelling van vier verzamelcontainers voor glas,textiel en papier
aan de zuidkant van het parkeerterrein van winkelcentrum De Riepel
.
Aanleg van fietspad langs Zuiderhaaks gestart
Mede op initiatief van de BelangenVereniging Julianadorp wordt momenteel gewerkt aan het realiseren van een fietspad langs de Zuiderhaaks locatie Doorzwin en Kruiszwin. Fa Ooms uit Schagen is bezig met het aanleggen van de fundamenten voor een brug, die naast de bestaande brug wordt geconstrueerd en het uitzetten van het traject van het nieuwe fietspad. Het pad eindigt bij de Breewijd. De werknemers van Ooms hebben inmiddels ook zelf ervaren dat het deel Zuiderhaaks waarlangs zij werken een gevaarliijke weg is. Het nieuwe fietspad moet in juni worden opgeleverd
.
 
Biljarten in Dorpshuis Julianadorp
Onder grote publieke belangstelling werd op vrijdag 24 februari j.l. de nieuwe biljartzaal van Dorpshuis Julianadorp geopend. Na de openingstoespraak van Dhr. Kees Vermaas (vice-voorzitter), waarin hij de vrijwilligers die dit mogelijk maakten bedankte, opende mevr. Cynthia van der Horst de biljartzaal officieel.
Vanaf 1 maart kunnen liefhebbers van de biljartsport gebruik maken van de voorziening, die bedoeld is voor senioren. De biljartzaal is ingericht met twee mooie biljarttafels voorzien van speciale verlichting.
Het bestuur hoopt liefhebbers aan te trekken die gezamenlijk één of meer biljartclubs gaan vormeren.
Wilt u in aanmerking komen voor het gebruik van deze nieuwe voorziening in het Dorpshuis, neem dan vooraf kontakt op met de organisatie binnen het Dorpshuis,
dat kan telefonisch 0223-641122 of breng
een bezoekje aan de
website van het Dorpshuis

hiernaast:
een blik in de prachtige biljartzaal

De openingshandeling van de biljartzaal werd verricht door mevr. Cynthia van der Horst
onder toeziend oog van vice voorzitter dhr. Kees Vermaas
(foto: Dorpshuis Julianadorp)
.
Ondanks dat het, economisch gezien, moeilijke tijden zijn voor ondernemers openden enkele weken geleden toch een aantal nieuwe bedrijven in Julianadorp. Aan de Schoolweg werd het verpauperde pand waar voorheen Hubo was gevestigd geheel met de grond gelijk gemaakt en door fa Gerard Borst in opdracht van makelaardij Warnars herbouwd . Het nieuwe pand is een sieraad voor het oude deel van Julianadorp. Door de herbouw, volgens het oorspronkelijk ontwerp, is de dorpse uitstraling in stand gebleven. In het pand hebben zich inmiddels twee bedrijven gevestigd; makelaardij Warnars en een kapperzaak X-kappers.
Aan de buitenkant van winkelcentrum de Riepel aan de oostzijde bij het parkeerterrein heeft zich een nieuwe horecazaak gevestigd, met de naam Hoffies. Het is een lunchroom dat de kleine kaart voert met koffie, soep, brood enz. bedoeld voor winkelend publiek dat onder het genot van een hapje en/of drankje even zijn benen wil strekken .

Het prachtig herbouwde winkelpand aan de Schoolweg met Makelaardij Warnars en X-Kappers
.

De nieuwe lunchroom Hoffies aan de oostzijde van winkelcentrum de Riepel
 
Op woensdag 7 maart hield de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit haar jaarvergadering.
De Culture Vereniging staat al jaren garant voor meerdere evenementen in Julianadorp; de Tuintjeskeuring ,Koninginnedagviering, Boerengolf, Kermisprogramma, Sintmaarten keuvelkeuring, Sinterklaasintocht en Winterfair. Nieuw het afgelopen jaar was de verkiezing van het feestbeest van Julianadorp en dekeuze van de Dorper van jaar.
Tijdens de vergadering kwamen het jaarverslag over de aktiviteiten en de financiële verantwoording over het afgelopen jaar aan de orde. Deze leverden niet echt opzienbarende zaken op.
De vergadering stond ook in het teken van het afscheid van voorzitter Jan Romar. Na een bestuurs periode van elf jaar, waarvan voorzitter vanaf 2006, droeg hij de voorzittershamer over aan Johan van Loenen. In antwoord op de vraag wat hem als voorzitter van de Culturele Vereniging het meest was bijgebleven, noemde hij de organisatie van het honderjarig bestaan van Julianadorp in 2009, waarvoor een jubileumcommissie in het leven werd geroepen die onder leiding van Gert van Mullem aan de slag ging. Als voorzitter van de Culturele vereniging kwam hij toen ook in aanraking met kunst, waar hij tot dat moment helemaal niet in thuis was. Voor het jubileum was bedacht dat een herinnering aan koningin Juliana een plek moest krijgen in Julianadorp. Oud-burgemeester Hoekzema en Huub van Leeuwen, die ook deel uit maakten van de jubilemcommissie, waren goed ingewijd in de kunst en zo belande Jan Romar samen met die twee heren in de kunstwereld en werd een borstbeeld van koningin Juliana verworven dat tijdens het jubileumjaar in Julianadorp is onthult. Om het verhaal strikt geheim te houden werd besloten dat Jan het beeld enige tijd in opslag zou houden. Hij heeft het borstbeeld toen maar op zijn slaapkamer gestald, dat leek hem wel de meest veilige plek. Gedurende de periode als voorzitter heeft hij ook aan der lijve ondervonden dat het vinden van vrijwilligers voor hand en spandiensten nooit een groot probleem was. Hij werd zelf benaderd om in Den Helder uit teleggen wat het geheim daarvan was. Jan is als voorzitter niet alleen ondersteund door een hecht bestuur, maar ook zijn vrouw Mary en zijn kinderen toonden altijd een grote betrokkenheid bij zijn activiteiten voor de Culturele Vereniging. Vanuit de dorper gemeenschap gaat dan ook grote dank uit naar de inzet van Jan als voorzitter en de ondersteuning van het thuisfront en aan Jan van Loenen wensen we veel succes als nieuwe voorzitter van de Culturele Vereniging.
Tijdens de vergadering werden ook de prijzen van de tuinenkeuring van het afgelopen jaar bekend gemaakt. Prijswinnaars waren; Grotetuinen 1e prijs met wisselbeker Fam Warmerdam, Kortevliet 12,
2e prijs fam Gouwenberg Vogelzand 2304, 3e prijs fam. Langelaan, Van Foreestweg 12. Kleine tuinen; 1e prijs fam. Plagmeijer ,Van Foreestweg 107b, 2e prijs mw Minnes, Msr J de Vriesstr.4 en 3e prijs dhr. Mulder Vlietstr. 2
Het programma van de jaarvergadering werd na de pauze gevuld door dhr. Schrieken met een enthousiast verhaal over de jacht met roofvogels. Waarbij getrainde roofvogels worden ingezet om lastgevende dieren zoals konijnen en vogels te verjagen.
kijk voor meer informatie over de Culturel Vereniging Julianadorp Vooruit
ook eens op de
website van de Culturele Vereniging

aftredend voorzitter Jan Romar met naast hem de nieuwe voorzitter Johan van Loenen
geflankeerd door Monique
(l) en Leila (r)
.

het afscheidswoordje van de medebestuursleden Frieda de Brücher en Heleen Kreuk
.

Het bestuur van de Culturele vereniging Julianadorp Vooruit, vlnr Frieda de Brücher,
Marcel Visser, Heleen Kreuk, Monique Minnaard, aftr.voorz. Jan Romar,
de nieuwe voorzitter Johan van Loenen, Leila van Zaal en Wilma Bregman
.

de goed bezochte jaarvagadering werd gehouden in de kantine van JVC-JHC
.

dhr. Schrieken met één van zijn roofvogels
.
Op woensdag 21 maart hield de Belangenvereniging Julianadorp de jaarvergadering die naast de normale agenda in het teken stond van de wisseling van voorzitter en het aftreden van meerdere bestuurleden. Gert de Haas gaf na negen jaren voorzitterschap de voorzittershamer over aan Huub van Leeuwen. Hij moest mede vanwege lichamelijk ongemak terugtreden, maar gaf zelf ook aan, dat naar negen jaren waarin veel door de BVJ bereikt was voor Julianadorp, hij toch ook te kampen had met vermindering van verse ideeën en dat nieuw bloed goed is voor de behartinging van belangen van Julianadorp. Jeanette Brinksma die regulier aftredend was stelde zich niet herkiesbaar. Jeanette was negen jaar penningmeester en daarbij verantwoordelijk voor de ledenadminstratie van de BVJ. Zij laat een uitstekend op orde gebrachte boekhouding van de belangvereniging achter, die zij heeft overgedragen aan haar opvolgster Monique v.d Woude. Nog twee bestuurleden, Astrid van Groningen, PR-medewerkster en redactielid van de het BVJ-blad Actief en Pieter Sijpesteijn, bestuurlid, trokken zich terug uit het bestuur.
Gedurende de laatste negen jaar heeft het BVJ-bestuur zich met meerdere zaken beziggehouden; de structuurvisie Julianadorp 2010, veel overleg met gemeentelijke instanties over dorper zaken op gebied van verkeersveiligheid en jongerenbeleid en werd ze betrokken bij de bouwplannen op Noorderhaven. Het bestuur heeft zich ook zeer ingespannen bij de organisatie van feestlijkheden met betrekking tot het honderdjarig bestaan van Julianadorp. De BVJ coördineerde de versiering van Julianadorp. Drie tulpsculpturen met vlaggen, die toen ter versiering zijn gemaakt, worden binnenkort definitief geplaats bij toegangen van Julianadorp. Er is een Dorpsgids opgezet met gegevens van hulp, bestuursgeledingen, verenigingen en instellingen, die jaarlijks huis aan huis wordt verspreid. Ook is er een jaarlijks terugkerend evenement, "Het Dorper Rondje" opgezet. Waardoor uitgebreid kennis kan worden gemaakt met meerdere facetten en instellingen in Julianadorp.
Zonder anderen te kort te doen kan rustig worden gesteld, de Gert de Haas en Jeanette Brinksma belangrijke, zeer stimulerende bestuursleden waren van de BVJ en dat ze binnen het bestuur veel voor Julianadorp hebben betekend. Een hartelijk dank namens de dorpers, zoals Huub van Leeuwen het verwoordde, is bij Gert en Jeanette zeer op haar plaats. Ook de andere terugtredende bestuursleden Astrid en Pieter moet dank worden toegewuifd en de nieuwe krachten in het bestuur veel succes gewenst.

Aftredend voorzitter Gert de Haas overhandigt de voorzittershamer aan de nieuwe voorzitter Huub van Leeuwen
 

Gert de Haas en Jeanette Brinksma werden als dank voor hun vele werk voor de BVJ bij hun afscheid van het
bestuur in de bloemen gezet door secretaris Ruud Kwast en de nieuwe penningmeester Monique v.d.Woude
 
Ook tegel van verdienste voor Pieter Loopuyt in het pleintje voor de muziektent
Op zaterdag 10 januari werd de eerste tegel van verdienste voor Julianadorp ingelegd in het pleintje voor de muziektent op het Loopuytpark. Het was nog een nabrander van de toekenning van "Dorper van het jaar 2011".
Het is een verkiezing die vorig jaar door de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit in het leven is geroepen.
De tegel is voorzien van de tekst;
“Piet Sieswerda - Dorper van het jaar 2011" "Culturele Vereniging Julianadorp”.

Tijdens de jaarvergadering van de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit werd geopperd, ook voor Pieter Loopuyt, als stichter van Julianadorp, een tegel van verdienste aan te brengen bij de muziektent.
Nu nog is de enige herinnering aan de stichter van Julianadorp het gebrandschilderde raam dat is aangebracht in de Ontmoetingskerk. Het was een geschenk van Pieter Loopuyt in 1910 zelf , ter herinnering aan de stichting van Julianadorp en de geboorte van Prinses Juliana in 1909.
Het bestuur van de Culturele Vereniging vond het een uitstekend idee en gaat op korte termijn in aktie om ook een tegel van verdienste voorzien van de naam Pieter Loopuyt
(1859-1924) in te leggen in het pleintje. Die tegel komt cventraal bij de trap te liggen, midden voor de muziektent.

De eerste tegel van verdienste voor Julianadorp werd in opdracht van de Culturele Vereniging ingelegd in het pleintje voor de muziektent.
.
Om de duinen te ontlasten is het uitkijkplatvorm, op een bunker van de Tweede Wereldoorlog langs het fietspad tussen strandopgang Falga en de Zandloper, opgeheven. In plaats daarvan heeft een oude uitkijktoren de oorspronkelijke functie weer gekregen, ook deze toren is een restand van WOII.
De toren staat op het duin langs de Zanddijk ter hoogte van de Middenvliet bij de Kleine Keeten. Het uitzicht richting zee is wat minder, maar de nieuwe uitkijkpost staat wel dichter bij de bloembollen akkers. De toren is middel een stevige stalen trappen wel veilig en gemakkelijk te beklimmen
De nieuwe uitkijkpost bij de "Kleine Keeten"(boven) en de opgeheven uitkijkpost in de duinen(onder)
waarvan de trap is weggehaald en de toegang is geheel met helmgras is beplant
.
In de voorgevel van Parkstraat nr. 11 is een “eerste steen” ingemetseld voorzien van het jaartal 1912. Daarmee wordt in herinnering gebracht , dat het deel van de Parkstraat van het Loopuytpark tot de Proeftuinweg dit jaar honderd jaar bestaat. Althans in dat jaar is begonnen met de bouw van meerdere woningen in dat deel van de Parkstraat.
Nadat Julianadorp was gesticht in 1909 en aansluitend in 1912 de bouwkavels rond het Loopuytpark waren verzegd werd al gauw begonnen met de uitbreiding van Julianadorp. Pieter Loopuyt, was in dat jaar bezig de aktiviteiten van de Maatschap ter verbetering van de bewoonbaarheid van Koegras te beëindigen, de maatschap die in het leven was geroepen om het nieuwe dorp Julianadorp te realiseren. Hij had inmiddels de laatste kavels overgedragen aan de nieuwe Bouw-Maatschappij “Juliana”, die was opgericht op 4 juli 1912. Die maatschap gaf opdracht voor de bouw van nieuwe woningen aan de Parkstraat. In een advertentie van de Bouw-Maatschappij in het Vliegend blaadje 1914 werden de huizen te huur aangeboden voor 1,75 gulden per week.

Parkstraat nr 11 voorzien eerste steen met de tekst stichting 1912

de gevraagde huurprijs in 1914 was 1,75 gulden per week
Op de eerste plantekeningen van Julinadorp waren al wel meerdere straten ingetekend die werden aangegeven met de namen Achterweg en Middenweg later zijn namen van deze straten veranderd in Parkstraat en de Proeftuinweg. De Jacob van der Veerstraat is later, in 1923 gerealiseerd.
Op initiatief van Pieter Loopuyt, werd in 1909 een aanzet gegeven tot de aanleg van een proeftuin met een oppervlakte van één hectare, waarvoor grond werd aangekocht langs wat later genoemd werd de Parkstraat. Met de proeftuin wilde hij aantonen dat de polder Koegras ook geschikt was voor de verbouw van land- en tuinbouwgewassen. De opstartkosten werden geraamd op 10.000 gulden . De kosten voor exploitatie werden gedekt door subsidie van het Rijk, de Provincie en inleg van aandeelhouders bestaande uit agrariërs die zich hadden gevestigd in de polder Het Koegras. Toen Koningin Wilhelmina In 1919 een bezoek bracht aan Julianadorp heeft zij ook de Proeftuin bezocht waar ze door Pieter Loopuyt en meester J.de Vries werd rondgeleid. De proeftuin werd in het begin van de Tweede Wereldoorlog opgeheven, alleen het huis van de beheerder staat er nu nog en wordt bewoond door familie Roozen.

Plantekening voor uitbreiding van het Julianadorp rond 1910 waar ook de Proeftuin is ingetekend
De Parkstraat was in vroeger jaren ook de thuisbasis van de dorsmachine van de Klaas Bregman, later de dorsvereniging "de Vooruitgang" die in 1978 werd opgeheven.
Lange tijd stond er een verenigingsgebouwtje met de naam “de Roef”. Toen Kees Kroon het gebouwtje liet slopen en daar een nieuwe woning liet bouwen voorzag hij, ter herinnering aan het voormalig gebouwtje, de voorgevel van zijn nieuwe huis met het naambord “de Roef” .
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in en rondom Julianadorp veel bunkers gebouwd ter afscherming van de zee- en luchthavens van Den Helder. Julianadorp werd “sper-gebiet”.
In die tijd is halverwege de Parkstraat een grote bunker gebouwd, een betonnen kolos die daar nu nog steeds staat.
In 1968 werd in de Parkstraat de RK- Willibrordkerk gebouwd. Deze kerk kreeg in eerst instantie een tijdelijk karakter, er werd een ontwerp toegepast van een bloembollenschuur met het idee, als het ledental toe zou nemen, dat later een definitieve, grotere kerk gebouwd zou worden. Dat laatste is er niet van gekomen. En nu het aantal lidmaten in deze tijd eerder af- dat toeneemt is de RK-gemeenschap niet meer voornemens een nieuw gebouw op te zetten.
Bij “echte" dorpers is nog altijd een grote hang naar het “oude dorp” en ondanks de van oorsprong kleine woningen is er nog steeds veel belangstelling voor het wonen in de Parkstraat. Veel van de panden zijn inmiddels wel flink uitgebreid en waar mogelijk aangepast aan de huidige wooneisen. Door die blijvende belangstelling voor het wonen in de Parkstraat is de leeftijd van de huidige bewoners zeer gevarieerd, van jong tot oud.

Parkstraat +/- 1914

Parkstraat +/- 1970

De huidige Parkstraat in 2012
.

Parkstraat +/- 1914 (boven) en de huidige Parkstraat in 2012 (onder)
.

links Klaas Bregman leunend op de locomotief die werd gebruik voor de aandrijving van de dorsmachine
.

Dorpshistorica Engelien de Graaff, één van de bewoonsters van de Parkstraat
.
.

Bewoners Robert Jan Heyblok en Frans Langelaan aktief tijdens het 100-jarig bestaan van Julianadorp
.

De nieuwere huizen in de Parkstraat vanaf het Loopuypark gezien aan de rechter zijde
.
.
.

De RK- Willibrordkerk die in 1968 in gebruik werd genomen
.
Binnenkort nog een uitvaartcentrum in Julianadorp
Een aantal jaren geleden was er een hevige discussie in Julianadorp door de sloop van het
uitvaartcentrum dat een aanbouw was van het oude verzorgingshuis Buitenveld. Na de nieuwbouw zou niet opnieuw een uitvaartcentrum deel uit maken van Buitenveld. Enige jaren daarna werd een nieuw uitvaartcentrum ingericht in de oude dokterspraktijk achter de apotheek aan de Langevliet.
Wat schets onze verbazing dat er binnenkort opnieuw een uitvaartcentrum wordt geopend. Dat centrum is in wording aan de Parkstraat, helmelsbreed honderd meter verwijderd van genoemd uitvaartcentrum, in het voormalige pand van de Bondspaarbank.
Het krijgt de naam "de Vlindertuin" en is bedoeld om naasten gelegenheid te bieden uitgebreid van de overledene afscheid te nemen en bij hun dierbare enige tijd in de nabijheid te vertoeven, te logeren.
.
Margrietschool protesteert tegen financiële kortingen op passend onderwijs
Het huidige regeringskabinet is voornemens driehonderduizend euro te bezuinigen op, wat in het basisonderwijs wordt genoemd, passend onderwijs. Hetgeen inhoudt, dat voor leerlingen met een achterstand geen financiële tegemoetkoming meer beschikbaar wordt gesteld om extra, specifieke ondersteuning te bieden. Als de bezuiniging doorgaat dan worden de leraren bovenop hun toch al zware taak extra belast doordat de ondersteuning van de zwakke leerlingen door extra leerkrachten vervalt. Leerkrachten van veel basischolen kwamen daar tegen in aktie en gingen een dag in staking waarbij vijftigduizend zich verzamelden in het voetbalstadion de Arena in Amsterdam om gezamenlijk een protest te laten klinken richting regering.
De leraren van de Openbare Basischool de Margrietschool in de Wethouder W.de Boerstraat lieten middels de slogan "Bezuinigen: nee!!!" aangebracht op buitenramen van lokalen ook aan voorbijgangers weten dat zij het niet eens zijn met de bezuinigingmaatregel van de regering.

Margrietschool met protestslogan op de ramen geplakt
.
Groenrijk moet de deuren sluiten. Julianadorp raakt een goed geoutilleerde grote winkel kwijt. Het bedrijf kan niet meer opboksen tegen negatieve effecten van de teruglopende economie in Nederland en met name in de Noordkop. Het gemiddelde inkomen is daar toch al niet hoog en met de reorganisatie van de Koninklijke Marine wordt nog een grotere aanslag gedaan op het besteedbaar inkomen van veel bewoners. Groenrijk blijkt te groot geworden voor Julianadorp en was kennelijk niet in staat om veel klanten uit de wijde omgeving aan te trekken. Het groenbedrijf houdt deze weken nog grote uitverkoop met aanzienlijke kortingen en sluit de deuren aan het eind van deze maand.
.
.

Een schoolklas van de 1e Gemeenteschool, later het Erica-gebouw, rond 1931 met juffrouw de Vries.

Een foto met veel dorpers en Koegrassers die waren uitgenodigd voor een reunie
tijdens het 150 jaar bestaan in 1989 van de Margrietschool

Een herinnering aan een Carnavalviering in Julianadorp in de jaren negentig van de vorige eeuw.
 
Vanuit het centrum van Julianadorp kan men de duinen zien liggen.
Zo dicht ligt Julianadorp bij duinen en strand
 
 
Van Harte Welkom op de Website
Julianadorp parel van de kop
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
,
de website is een non-profit promotie-site van Julianadorp
en wordt sinds 1999 gemaakt door

"Julianadorp-promotie '95"
e-mail: julianadorp@hotmail.com
( gadviseerde beeldinstelling is 1024 bij 768 )
,
!!! foto's van deze website mogen níet voor commerciële doeleinden worden gebruikt !!!
-------- copyright website & foto's : Julianadorp promotie '95 -----

 

Dorper Nieuws wordt samengesteld voor de website
Julianadorp Parel van deKop
Nieuwstips kunt u e-mailen naar:
julianadorp@hotmail.com