mei/juni 2011
Ook u kunt uw vereniging langs deze weg promoten en/of
ander nieuws doorgeven. e-mail:
parelvandekop@debvj.nl
de redactie behoudt ten alle tijde het recht een bericht wel/niet te plaatsen
pinksterweekend pootjebaaien en banjeren met de jas aan bijgoed van bloembollentelers in bloei
bijzondere oeverzwaluwenkolonie in Julianadorp Oost planten van Zantedechias
onderlingewedstrijden Sportlust lentebloei
Beach Handball 2011 Callantsogervaart 60 km
rupsenboom naast Apotheek Julianadorp zonnezitje op niveau
brievenbus verplaatst van Loopuytpark naar Riepel duinpad en rijkelijke bloei in de duinen
blikvangers geplaatst de tapuit is weer in de duinen van Koegras
nog geen bouwaktiviteiten in Julianadorp Oost de nabloei
na lange tijd opnieuw bunker zichtbaar in de duinen kuubkisten in afwachting van de nieuwe oogst
schilderen op het strand zomaar een foto vanaf Ooghduyne
groeten uit de oude doos Zee van tijd
mei de maand van nieuw leven ondergaande zon, steeds weer bijzonder
diverse prachtige bermbloei  
aangepast: 21 juni 2011
agenda julianadorp-parelvandekop.nl mei-juni10 juli-aug10 sept10 okt/nov10 dec10 jan11 feb11 maart/april10 archief
.
Pinksterweekend, pootjebaaien in zee en banjeren langs het strand met de jas aan

Pootjebaaien in de golven van de zee

Tussen de wolken door scheen volop de zon, toch hield menigeen de jas aan op het strand

Deze jongens merkten niets van de temperatuurswisselingen,
zij hadden het veel te druk met het wroeten in het natte zand

Menig bezoeker zocht een mooi beschut plekje achter glas op het terras van strandpaviljoen Paal 6
 
Bijzondere oeverzwaluwenkolonie te gast in Julianadorp Oost
Op het stuk braakliggend bouwgrond van Julianadorp Oost, halverwege de verlengde Zuiderhaaks, heeft een kolonie oeverzwaluwen zich gevestigd in een bult klei-rijke grond. Voor Het Koegras zijn de zwaluwen zomergasten. Gedurende de winter zijn ze in tropisch west Africa. De bult, die deels zodanig is afgegraven dat een stevige stijle klei/modderwand is ontstaan, maakt deel uit van een tijdelijk gronddepot van de gemeente en firma de Vries en v/d Wiel.
Sinds half april volgt Henk Post, onze dorper vogelaar, de bewegingen van de zwaluwen. Ook heeft hij meerdere instanties en clubs gewezen op de aanwezigheid van de grote kolonie en gevraagd de nodige omzichtigheid te betrachten. Tijdens de broedperiode mogen de vogels niet worden gestoord. Inmiddel hebben de zwaluwen een kleine vijftig nesten in de modderbult ingegraven. De vele toegangen naar de nesten zijn goed zichtbaar. Het lijkt net alsof er een salvo kanonschoten op de bult is afgevuurd. In het de pinksterweekend was het zover dat meerdere jonge zwaluwen zich naar de uitgang van hun nest begaven. Ze keken halsrijkend uit naar het voedsel dat voortdurend me hoge snelheid door de ouderparen werd aangevlogen. Volgens Henk gaan gemiddeld vier jonge zwaluwen per nest het licht zien en hij verwacht dan ook een flinke uitbreiding van het aantal oeverzwaluwen. Niet alleen in de genoemde bult hebben zich zwaluwen gevestigd, ook op enkel andere plaatsen in de direkte omgeving zijn nog een tiental broedplaatsen gemaakt.
Belangstellenden wordt met klem verzocht het schouwspel van de zeer actieve zwaluwen met hun jongen van afstand te bekijken, hetgeen heel goed kan vanaf het fietspad langs de verlengde Zuiderhaaks.

De half afgegraven bult klei-modder waar een kolonie oeverzwaluwen zich heeft gevestigd

supersnel vliegen de zwaluwen aan met voedsel voor de jonkies (in de lichte cirkels zichtbaar)

In het pinksterweekend heeft Henk Post deze foto's gemaakt van de naar buiten komende jonge zwaluwen
 
 
Onderlinge wedstrijden Sportlust
G.V. Sportlust Julianadorp heeft op zaterdag 18 juni de laatste onderlinge wedstrijd van seizoen 2010-2011 gehouden. Er werd gestreden in diverse niveaus turnen voor zowel jongens als meisjes op recreatief en wedstrijd niveau. De turner die na 3 wedstrijden de meeste punten had verzamelt kreeg de titel van clubkampioen en de wisselbeker.
Clubkampioen van vorig jaar, Martijn Zuidberg, mocht de beker overhandigen aan de nieuwe clubkampioen Steijn Pelgrim.
De 1e plaatsen per nivo voor de jongens gingen naar Dean Poland en Wesley van der Zande.
De 1e plaatsen per nivo voor de meisjes zijn gewonnen door Nikki Vonk, Denise Wolthuis, Merel Pijnacker en Stephanie Drijver. Anne Hogerheijde de nieuwe clubkampioene kreeg de beker overhandigd door de kampioene van vorig jaar, Denise Wolthuis.
Na een geslaagd turnseizoen gingen alle turners met een leuk aandenken naar huis.
De 102 jarige vereniging uit Julianadorp verzorgt trainingen voor turnen jongens en meisjes. Ook is het mogelijk om bij G.v. Sportlust lessen Gymnastiek 50+, conditietraining voor dames en heren en er zijn ook diverse uren sport voor mensen met een beperking. Er is weer ruimte bij deze trainingen en de proeflessen zijn tot de zomervakantie gratis!
meer informatie over Sportlust, de oudste sportvereniging van Julianadorp vindt u op
de
website van de gymnastiek-en turnvereniging


aangeleverde foto's
 
Beachhandball 2011
Beach Handball 2011 is het jaarlijkse evenement dat door de Handbalbond Noord Holland Noord op het strand van Julianadorp wordt georganiseerd. Het evenement werd gehouden op zaterdag 4 en zondag 5 juni. Op zaterdag werd gepeeld door de c-junioren en zondag kwamen de senioren en de A en B jeugd aan bod. Een kleine driehonderd jeugdige C-spelers en bijna negenhonderd senioren en A en B jeugd hadden zich ingeschreven voor deelname aan de wedstrijden. Via dit de tournooi was het tevens mogelijk om te worden gekwalificeerd voor de Nederlandse Kampioenschappen Beachhandball die over enkele weken ook plaats vinden op het Julianadorper strand.
De onderstaande teams konden zich aan het einde van de dag
kampioen van Noord-Holland-Noord noemen en strijden 25/26 juni a.s.
om het Nederlands Kampioenschap ook weer in Julianadorp.
Dames: Berdos- VZV A1 -ZAP B1 -ZAP C1
Heren: CSV -Berdos A1 -Vrone B1
Via een wildcard hebben de volgende teams
een plek veroverd bij het NK Beachhandball 2011
Dames: Kiddy World/SEW A1 -JHC B1 -JHC C1
Heren: DSO B1-Berdos C1


Hieronder volgt een kleine impressie van de wedstrijden van de jeugdige handballers/sters, die met een vrolijk brandende zon, gepaard gaand met een stevige oostenwind, plaatsvonden
 
 
 
 
 
Een struik naast apotheek Julianadorp was in mei geheel kaalgevreten en verstopt onder en web dat is gesponnen door rupsen. Het betreft zeer waarschijnlijk het werk van rupsen van stippelmotten. Langszaam bewegend langs de takken waren ze nog volop in de weer, dat gaat door tot ze verpoppen waarna later de stippelmot zich aandient. De rups is ongevaarlijk voor de mens.

Een struik naast apotheek Julianadorp volledig bedekt met een web gemaakt door rupsen

de rupsen bewogen zich langzaam langs de takken te midden van het web
Rups van de vlinder met de naam "grote beer" in de duinen
Een andere rups hield zich op in de duinen. Het was de rups van de vlinder met de naam "grote beer". De rups, een langharig donker bruin pluizenbollletje deed zich tegoed aan groen in de duinen. Als de rups wordt aangeraakt rolt deze zich helemaal op en de lange haren worden als sprieten uitgestoken.

Wordt de rups aangeraakt, dan rolt deze zich helemaal op
Heeft u ook al eens gezocht naar de brievenbus op het Loopuytpark. De bus is daar weggehaald en verplaatst naar de achterkant van winkelcentrum de Riepel bij het grote parkeerterrein tegenover de geldautomaat. Tijdens culturele aktiviteiten op het Loopuytpark, zoals de zomerpleinfeesten en de kermis, blijft de brievenbus nu gemakkelijker bereikbaar.

Deze brievenbus is verplaatst van het Loopuytpark naar winkelcentrum de Riepel
 
Blikvangers geplaatst
In en rond Julianadorp zijn een aantal "blikvangers" geplaatst met als doel het zwerfvuil, lege blikjes, flesjes en ander afval, niet meer in de berm langs de weg aan te treffen. Het is een nobel streven van beleidsmakers, maar helaas is de notoire vervuiler nog niet van zin veel gebruik te maken van de voorziening. Toen onderstaande foto werd gemaakt lag vlakbij de blikvanger nog een plastick bekertje in het gras en op weg naar Julianadorp zagen we her en der in de berm nog een vijftal lege flesjes en blikjes liggen. We zien nooit gevulde, ongeopende, blikjes en flesjes langs de weg liggen. Kennelijk is het moeilijker om leeggedronken blikjes en flesjes mee te nemen dan wanneer ze nog vol zijn. Al is ��n blikvanger op een trajekt van vier kilometer wel wat weinig. Je moet wel op de hoogte zijn dat die er staat, want je bent er zo langs gereden.
Stichting Nederland Schoon verspreidt momenteel posters met een slogan die heel goed past
bij de net uitgevoerde aktie van de plaatsing van de "blikvangers" in en rond ons dorp.

E�n blikvanger naast het fietspad langs de Langevliet
 
Deze zeer toepasselijke poster is o.a. te zien op het bushokje bij Junior College Julianadorp
de poster wordt verspreid in opdracht van de stichting Nederland Schoon
 
Julianadorp Oost is nu nog zo groen als koeiengras. Er zijn geen activiteiten te bespeuren die er op wijzen dat er binnenkort gebouwd gaat worden. September wordt nu genoemd als maand waarin de infrastructuur zal worden aangelegd.

De groeten uit Julianadorp (Oost) , met nu nog zicht op het oude dorp
Afgelopen maand gaf een, onder het groen van de duinen verstopte, bunker zich gedeeltelijk bloot. Door regen en wind is de afdeklaag weggezakt en is de ingang gedeeltelijk zichtbaar.
De vraag die zich nu opwerpt is; of er nog meer bunkers in de duinen bij Julianadorp verstopt liggen en waar ? De vrijkomende bunker is op de top van de duinen vlak bij de bunker waarop een grote utkijkpost is gemaakt. De bunkers hebben deel uitgemaakt van het bunkercomplex bij de knickebein-antenne die daar vlakbij was opgesteld. De bunkers maakten deel uit van de Atlantikwall, een verdedigingsgordel bestaande uit bunkers die liep vanaf Noorwegen langs de kust tot aan de Spaanse Pyrenee�n. Deze Atlantikwall is in opdracht van de Duitse bezetters gebouwd van 1942 tot 1945.
lees meer over de Atlantikwall in de webpagina's Julianadorp en Koegras in de Tweede Wereldoorlog

Een onder de duinen verstopte bunker die door regen en wind weer zichtbaar wordt
Anti-tankgracht rond Julianadorp ook onderdeel van de Atlantikwall
Een ander onderdeel van de genoemde Atlantikwall was de anti-tankgracht die ten zuiden van Julianadorp werd gegraven. Langs de anti-tankgracht werden ook een aantal bunkers gebouwd, waarvan er nog enkele bestaan. Afgelopen maand ontdekten we nog een kaartje waar het trajekt van de gracht nauwkeurig is ingetekend. Een paar kleine delen van de gracht bestaan nu nog. Die bevinden zich bij de Rijksweg en op het terrein van recreatiepark Keizerskroon.

E�n van de bunkers die nog herinnert aan de anti-tankgracht van de Tweede Wereldoorlog

Kaartje met de ligging van de anti-tankgracht ten zuiden van Julianadorp, zoals die werd gegraven in 1942
Een aantal dames van de schildergroep van de vereniging Vrouwen VanNU uit Twisk waren een dagje te schilderen op het strand van Julianadorp. Al vroeg in de ochtend hadden ze een plekje gevonden bij strandslag Julianadorp in de schaduw van strandpaviljoen Paal 6.
Groeten uit de oude doos
Internet is een bron van herinneringen op velerlei terrein. Zo ook van oude afbeeldingen en kaarten van Julianadorp en Koegras. Voor onderstaande aanzichtkaarten wordt doorgaans twaalf Euro per stuk gevraagd.
Wij zijn altijd zeer ge�nteresseerd in dit soort oude kaarten en oude foto's die in Julianadorp en de polder Het Koegras zijn genomen. Mocht u ze in bezit hebben en met meerdere willen delen dan houden wij ons aanbevolen. Het gaat ons niet eens om het orgineel, een goede digitale copie van minimaal 1 megapixel is al ruim voldoende. Een foto van het orgineel is vaak ook voldoende. Het gemakkelijkst kunt u die maken door de camera in te stellen op macro (het tulpje) en de automatische instelling van de camera. Zorg voor voldoende lichtval van een heldere lamp of van buiten af op de foto. (email: parelvandekop@debvj.nl )

De Ieperhof, (1960-1970 ?)
 
 

De spoorbrug van Koegras in 1991
 

Restaurant De Zandloper nog in volle glorie rond 1975
In de maand mei is het een herhalend beeld, watervogels met hun jongen zwemmend in sloten en vlieten. Deze keer zagen we een ganzenpaar en een wilde eend met hun kroost. Het was sinds jaren, voor 't eerst dat dat we wilde ganzen met kuikens zagen. Blijkbaar kiezen de ganzen steeds meer de Nederlandse bodem als broedplaats.
Tot nog toe kwamen ze alleen maar even buurten tijdens hun trektochten richting zuiden of noordwaarts. De hoeveelheid ganzen op Nederlandse weiden is zo toegenomen dat boeren overlast ondervinden door het veelvuldig grazen en bevuilen van het grasland, derhalve is nu vergunning afgegeven om ganzen af te schieten.
Diverse prachtige bermbloei

Klaprozen, diverse soorten

Koolzaad

De orchis


De hommel zet zich weer nuttig in voor het overbrengen van stuifmeel naar een ander plant
Voor bloembollentelers zijn crocussen-,hyacinten-, narcissen- en tulpenbollen normaal gesproken de belangrijkse bloembollensoorten die zij op hun land verbouwen. Daarnaast planten ze kleinere hoeveelheden andere bloembollen, die als bijgoed van de teler worden bestempeld. Enkele soorten daarvan zijn allium, anemonen, irissen en lelies. Het bijgoed komt vaak later in bloei en de verwerking van de oogst vindt daardoor ook op een later tijdstip plaats. Door het bijgoed zijn telers van nu het hele jaar door in de weer, terwijl vroeger het meeste werk voor de bloembollentellers na augustus tot de nieuwe planttijd van de bollen in de herfst en gedurende de wintermaanden op een laag pitje stond.
Doordat met name de lelieknollen in verschillende jaargetijden geplant worden gaan ook de werkzaamheden voor de lelieteelt nagenoeg het hele jaar door. Momenteel staan de anemonen en irissen in bloei en over enkele weken veranderen de akkers met lelies weer volop van kleur.
Op een kar, plat op hun buik, liggen ze om bollen van de zantedechias goed in de grond te planten. Het zijn werknemers van Henk van de Berg die gespecialiseerd is in het telen van zantedechia ook wel calla en aronskelk genoemd. Om tot een goede groei van de plant te komen moet de bol rechtop of op de zijkant in de grond worden geplant. Bij het machinaal planten rollen de bolletjes alle kanten om. Derhalve wordt een nacontrole uitgevoerd waarbij de stand van de bol zonodig wordt gecorrigeerd.
Het is een bijzondere aanblik om grote kerels zo langs de grond te zien voortrollen. Toch is deze werkwijze minder vermoeiend dan steeds in gebukte houding over de bloembollenbedden de controle uit te voeren.

Henk van de Berg bezig met het machinaal planten(rechts) en afdekken(links) van de bloembollen.

Liggend op een voortgetrokken kar worden bollen van de zantedechia's rechtop in de grond gezet

Verrast door het bezoek van de fotograaf keken de mannen even op van hun werk

Je moet wel kenner zijn om bij de Zantedechia-bol de boven en onderkant te kunnen waarnemen
Callantsogervaart 60 km
Nieuw asfalt, een niet hoge verkeersdrempel, heldere nieuwe belijning en borden met de snelheidsbeperking van 60 km per uur moeten bestuurders van gemotoriseerd verkeer op de Callantsogervaart bewegen om tot de beperking van de snelheid van hun vervoermiddel te komen van maximaal zestig kilometer per uur. Met fototoestel in de hand tijdens onze waarneming gebeurde dat wel. Toch blijft de weg uitnodigen om maar raak te racen. Net zoals bij meerdere kaarsrechte wegen in en om Julianadorp wordt doorgaans te hard gereden. Met het uitblijven van regelmatige controle op snelheid zullen ook deze opgelegde beperkingen bij de Callantsogervaart niet werken.

De, van een nieuw wegdek voorziene, Callantsoger vaart met snelheidsbeperking van 60km per uur

Een zeer lage drempel op de Callantsogervaart halverwege tussen de afslag Zanddijk en
afslag Zwanenbalg/Boterzwin die niet echt snelheidsbeperkend is.
.
Ondanks of mischien wel dankzij de droogte is er volop bloemenpracht te ontdekken in de duinen bij Julianadorp aan Zee. Er staan veel duinroosjes en velden duinviooltjes in bloei. Ook opvallend zijn de duinkommen die blijkbaar zeer weinig vocht nodig hebben om toch door begroeiing prachtig groen te kleuren.

Veel toeristen en fietsers genieten van de omgeving op de prachtige paden door de duinen van Het Koegras

duinroosjes volop in bloei in de duinen van Julianadorp aan Zee
 

velden met duinviooltjes ondanks/dankzij de droogte

Een kromhals, algemeen voorkomend in de duinen

Dit waren de eerste (test)bewoners van de strandhuisjes op het strand van Julianadorp.Met
een kleine omweg, de wegbewijzering was nog niet in orde, kwamen ze naar het strand

Het is altijd genieten in de duinen, je waant je gewoon even in een andere wereld, ....zo dichtbij huis

Deze keer hebben we zelf een foto kunnen maken van een, ook al in een vorig dorper nieuws genoemde,
tapuit. Een beschermde zomergast in de duinen bij de Middenvliet, die op zoek was naar voedsel.
De tapuit was vroeger in veel groter getale te zien langs de kust, ze nestelt altijd in konijneholen.
Lentebloei vruchtenbloezem
't Is alweer enkele weken geleden, maar de bloezem van vruchtenbomen
is altijd een dankbaar object voor de foto. Gezien langs fietspad Duinvliet
.
De bloei van meerdere gewassen was dit jaar eind april en begin mei met daarna nog enkele late tulpen en een veld bijzondere narcissen. Halverwege de maand mei werden de tulpen volop gekopt, waarna de knol in de grond nog een viertal weken tijd krijgt om te groeien.
De tulpenbollen worden halverwege de maand juni geoogst en gepeld, waarna begin augustus de bloembollen worden overgedragen aan de handelsmaatschappijen die zorg dragen voor de export van de miljoenen bloembollen.

De rijkelijke bloei van bloembollen op de akkers is dus al weer enkele weken geleden. Toch tonen we hier nog een aantal foto's die we gemakshalve maar als "de nabloei" bestempelen.

Mooi voor de foto, gemengde tulpen, maar een strop voor de teler,
't was een foutje tijdens de verwerking van het plantgoed

Een tulpengroet uit Julianadorp, met name aan onze fans in Amerika en Canada

Een laatste blik op de pluktuin van Marjan Minnes van dit jaar

Bij meerdere bloembollentelers staan kuubkisten klaar voor de bloembollenoogst van 2011

"t Is niet wat het lijkt te zijn, een meertje in de polder Het Koegras. Het is tijdelijk onder
water gezet bouwland waarmee ziektekiemen in de teelgrond worden bestreden.
Zomaar een foto vanaf Ooghduyne richting van Foreestweg
.
Heeft u dat ook ? .... een Zee van Tijd. Dan kunt u rustig een bezoekje brengen aan het strandpaviljoen met de naam Zee van Tijd, dat in plaats is gekomen van Schip op 't Strand bij strandopgang de Zandloper. Het paviljoen ziet er aan de buitenkant bijna hetzelfde uit als Schip op
't Strand, maar is toch geheel vernieuwd. Vooral binnen is dat goed zichtbaar met een frisse kleurstelling en moderne meubels passend bij vrij tijd en het strandleven.
De nieuwe uitbaters, Patricia Smit en Marco Kuperus zijn enthousiast hun aktiviteiten begonnen met veel zelfwerkzaamheid bij de aankleding van het vernieuwde paviljoen. Kort na de opening vier weken geleden bleek dat onverlaten een ongenood bezoek hadden gebracht aan het nieuwe paviljoen en daarbij een fikse ravage hadden aangericht. Marco gaf nu aan dat hij het voorval al weer ver van zich af had geschoven. Er is een alarminstallatie aangebracht en er wordt nu intensief wacht gehouden . Sindsdien is er geen overlast meer geweest.
Wilt u gedurende uw zee van tijd volop genieten van een prachtig uitzicht op de wereldberoemde Noordzeekust van Julianadorp aan Zee dan is een bezoek aan paviljoen Zee van Tijd een aanrader.

Het nieuwe strandpaviljoen Zee van Tijd bij strandslag de Zandloper aangelicht door de avondzon

Het sfeervolle, frisse interieur van het paviljoen

Maar als het zonnetje schijnt zit je natuurlijk liever buiten op het ruime strandterras
 
Van Harte Welkom op de Website
Julianadorp parel van de kop
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
,
de website is een non-profit promotie-site van Julianadorp
en wordt sinds 1999 gemaakt door

"Julianadorp-promotie '95"
e-mail: parelvandekop@debvj.nl
( gadviseerde beeldinstelling is 1024 bij 768 )
,
!!! foto's van deze website mogen n�et voor commerci�le doeleinden worden gebruikt !!!
-------- copyright website & foto's : Julianadorp promotie '95 -----

 

Dorper Nieuws wordt samengesteld voor de website
Julianadorp Parel van deKop
Nieuwstips kunt u e-mailen naar:
parelvandekop@debvj.nl