DORPER-NIEUWS
mei 2007
Ook u kunt uw vereniging langs deze weg promoten en/of ander nieuws
doorgeven. e-mail:
julianadorp@hotmail.com
de websitemaker behoudt ten alle tijde het recht een bericht wel/niet te plaatsen

nieuw verenigingsgebouw ATV Ooghduyne geopend damesteam TVJ Julianadorp districtskampioen
helaas herhaling nieuwjaarswens op zoek naar oude foto's IJsclub - en Sportlust Julianadorp
jubilerende P.C.Bassis School de Rank bood kunstwerk aan wildbloei, boterbloem en weegbree, ook prachtig
podiumfeest vijfentwintigjarige P.C.Basis School Dorsgroep Julianadorp midden vorige eeuw
de tijd lijkt stil te staan in Julianadorp bloei bolbloemgewassen in mei
winnaar Julianapop Primeur 2007 Julianadorp-Oost "aan Zee"
plantsoen bij slenk Mr. de Vriesstraat opgeknapt nog even na genieten van tulpenbloei 2007
welcome.to/julianadorp
aangepast: 3 juni 2007
Na jaren van voorbereiding en bouwen, september 2004 tot juni 2007, was het zover. Het nieuwe verenigingsgebouw van tuindersvereniging Ooghduyne dat de naam draagt van KOM-KOM-ER-INN werd op zaterdag 2 juni 2007 om 14.00 uur officiel geopend. De opening werd verricht door wethouder H. Boskeljon, die voorafgaand aan de officile handelingen de tuindersvereniging complimenteerde met de realisatie van het prachtige nieuwe verenigingsgebouw. Dat de bouw tevens is uitgevoerd zonder een cent subsidie van gemeentewege vond de wethouder ook zeer bewonderenswaardig. Hij gaf daarbij wel aan, dat de gemeente de huur van het complex toch wel zeer billijk hield. Enig geroesemoes onder de omstanders bevestigden dat laatste nou niet direkt. De heer Jaap Koudijs, scheidend voorzitter van de tuindersvereniging zette Rinus Mieras, Henk Hendriks, en Roel Abbenheus, drie leden van de vereniging, nog even extra in het zonnetje omdat zij zeer veel werk hebben verzet bij de bouw van het nieuwe clubhuis. Zij waren de uitvoerders, waarbij Rinus over de geldzaken ging, Henk de technische leiding had en Roel een grote bijdrage had bij de uitvoering van de werkzaamheden. De prestatie van de drie mannen is toch wel zeer bijzonder. Zij zijn in staat geweest een verenigingsgebouw te realiseren met een bijdrage uit de clubkas van 25000 Euro. Na taxatie van het nieuwe gebouw blijkt de waarde wl bijna 200.000 Euro te zijn. De lage bouwkosten is hun gelukt door het intensief speuren naar en aanschaffen van restpartijen bouwmateriaal en sloophout afkomstig uit de bouw.
De opening werd muzikaal ondersteund door muziekvereniging Kunstzin en aansluitend volgde nog en gezellige, zonnige receptie die tot laat in de middag duurde.


Bent u ook belangstellend naar de volkstuinvereniging dan bent u van harte welkom op het
het volkstuintjescomplex van de tuindersvereniging. Het is prachtig gelegen tussen het recreatiepark De Keizerskroon en het villapark Ooghduyne in Julianadorp. Het is bereikbaar via de Van Foreestweg richting duinen waar u voorbij ingang recreatiepark De Keizerskroon over de betonnen brug linksaf rijdt en als u deze weg vervolgt komt u via een, geasfalteerde, kronkelige laan naar de ingang van ons tuincomplex.
Meer informatie treft u aan op de website de van de tuindersvereniging
www.atvooghduyne.nl
 

Het nieuwe verenigingsgebouw van ATV Ooghduyne, verscholen achter de bomen en de driekleur
 

De trotse voorzitter Jaap Koudijs begeleidt wethouder Boskeljon naar de plaats van de openingshandeling
 

Leden van de tuindersvereniging en genodigden keken belangstellend toe
 
.
Wethouder Boskeljon complimenteerde de vereniging en verichtte de "openingsknip"
 

Waarbij de naam van het nieuwe verenigigsgebouw zichtbaar werd
 

Roel Abbenheus, Henk Hendriks en Rinus Mieras, gehuldigd voor hun inzet bij de bouw
 

De herinneringtegel ter ere van de bouwers
 
 

Het nieuwe verenigingsgebouw
De gezellige ontmoetingsruimte van het nieuwe verenigingsgebouw
 
.
Plantjes worden regelmatig te koop angeboden op het tuincomplex

Een "stoere wachter" op n van de tuintjes
Op de tuin zijn de aardbeien bijna klaar en staan de peulvruchten in bloei
 

Niet alleen dit engeltje geniet van de serene rust op het volkstuincomplex van ATV Ooghduyne
 

Nieuwjaarswens in het belang van een positieve
uitstraling van Julianadorp en Julianadorp aan Zee
.
Gemeente Zijpe pakt het schoonmaken van het strand zichtbaar beter aan

Bovenstaande wens achten wij van groot belang, omdat toerisme voor Julianadorp en recreatief bezoek aan het strand van Julianadorp aan Zee van groot economisch belang zijn voor ons dorp.
De aanleiding van de wens is ontleend aan ervaringen en waarschuwende opmerkingen van bezoekers
van het strand van Julianadorp. Een groter percentage van de gemeentelijke inkomsten verworven uit de recreatieve bedrijvigheid in Julianadorp en Julianadorp aan Zee dient derhalve ten goede te komen aan het onderhoud en verzorging van het Julianadorper strand.
Schrijnende nalatigheid van de gemeente bij strandonderhoud
Omdat het jammerlijk actueel is herhalen we onze nieuwjaarswens van januari jl. die wij hadden gericht aan de gemeente, de beheerder van de stranden van Julianadorp. Waarom zijn de stranden ten zuiden van Julianadorp wel goed verzorgd en lukt dat maar niet bij de stranden van Koegras. Waarom heeft men daar wel nette, gestileerde afvalbakken en bij ons op het strand van die afzichtelijke grijze afvalcontainers. Is het onwil, is het onkunde, is het alleen maar geld uit de toeristenbranche te schudden zonder te zorgen dat het strand, een bijna gratis voorziening, netjes en aantrekkelijk voor de badgasten wordt gehouden ? Het is beschamend.
Wj doen ons best om ons dorp Julianadorp en de polder Het Koegras (gratis) te promoten, echter tegen bovengenoemde ongegeneerde nalatigheid van de gemeente kunnen wij niet op. Je zou bijna wensen, dat de onder voorwaarde toegekende blauwe vlag, weer snel wordt afgenomen. Mogelijk komt de boodschap dan wl over. Ook als gemeentelijke belastingbetalers protesteren wij, omdat de gederfde inkomsten die door de genoemde nalatigheid gaan ontstaan weer mede ten laste komen van de inwoners van ons dorp.
Letterlijk en figuurlijk hangen er donkere wolken voor de zon op het Julianadorper strand
.
Een damesteam van Tennis Vereniging Julianadorp is dit weekend, zondag 3 juni 2007 eerste geworden in de districtscompetitie waarin zij speelden in een poule van acht teams. Als we goed zijn ingelicht betreft het een redeljk uniek feit. Net als soms gebeurt bij andere sporten vormden zij dit jaar zomaar een superteam hetgeen dus resulteerde in een kampioenschap met een bijpassende bloemenhulde.

boven: Alexa Verburg, Manon v/d Loo
zittend: Joske Bax, Ingrid Draper en Giny Wielenga
foto: aangeleverd door Giny
De Prot.Chr.Basisschool bestaat vijfentwintig jaar en dat wilden ze weten. Een uitgebreid feestprogramma speelde zich in mei af gedurende een hele week in en buiten de school. Een kleine foto-impressie van twee buitenaktiviteiten volgen hieronder.
De leerlingen van de Rank hadden onder leiding van "deskundigen" een heus kunstwerk gemaakt bestaande uit een betonnen ontmoetingsbankje beplakt met keramiek. Het kunstwerk werd geplaatst op het pleintje bij winkelcentrum Dorperweerth en op dinsdag namiddag 15 mei onthuld door wethouder Linda Rose Smit. Ook werd toen aan ouders en belangstellende dorpers een cultureel programma aangeboden met medewerking van leerlingen van de Rank, de balletschool die is gehuisvest in buurthuis Drooghe Bol en diverse dorper verenigingen.

Wethouder Linda Rose Smit onthult het kunstwerk van bassischool De Rank

Het kunstwerk werd mede mogelijk gemaakt door een aantal
sponsors, waarbij Belangen Vereniging Julianadorp nog dient
te worden toegevoegd aan het lijstje op de herinneringstegel.

Direkt na de onthulling werd het bankje al in gebruik genomen
.
Een foto-impressie van het culturele programma dat de Rank aanbood aan ouders en belangstellenden.

Leerlingen van De Rank met een poezenact
.

Een optreden van de balletschool van Martine Goedegebuure
.

Leerlingen van de Rank met een bijzondere slagwerkvoorstelling
.

Het Julianadorper gemengd koor Mescalanza, dat altijd haar repetieavonden houdt in basisschool de Rank

De hogere groepers,de branies van de Rank

De jonkies, altijd aandoenlijk
.

En ook het fanfareorkest van Kunstzin gaf een feestelijk tintje aan het jubileumfeest van De Rank
.
Tijdens de intocht van de avondvierdaagse, rond acht uur in de avond, viel het wel heel erg op. Drommen wandelaars, die de laatste meters aflegden, liepen langs de Ontmoetingskerk die een tijd aangaf van half vier. Al enige weken wordt de tijd niet meer goed aangegeven op de toren van de Ontmoetingskerk. Dat het torentje aan onderhoud toe is was al bekend, maar het tikken van het uurwerk moet toch nog wel kunnen zonder dat de bijna honderd jaar oude spits instort.

De kerkklok doet anders vermoeden, toch is de foto rond acht uur in de avond gemaakt
.

Op zaterdag 12 mei was de finale van Julianapop Primeur. De contest vond plaats tussen drie acts die het muziekpodium beklommen van Caf Peanuts. De spannende finale ging tussen het duo Danny & Edwin, de band The Arthisticfour en het duo PRB Experience.
Danny & Edwin mochten als eerste de bhne beklimmen, zij hadden veel fans meegenomen. Ze kregen de stemming er meteen in door bekende nummers te spelen van o.a. Green Day en Di-rect. Toen ze een nummer van Acda en de Munnik inzetten kregen ze het publiek helemaal mee en dat uitbundig mee begon te zingen!
Na een kleine pauze was het de beurt aan de band The Artisticfour, met een stevig repertoire. Muzikaal zat het goed in elkaar en de zanger gaf een leuke show weg waarbij hij balancerend op de bar gewoon door ging met gitaar spelen. Het publiek was gefascineerd door deze drie koppige band, die helemaal op ging in hun muziek. Helaas speelden ze wat minder bekende nummers,zodat de toeschouwers niet mee konden zingen.
De hekkensluiter van deze hoogstaande finale was PRB-Experience, een zeer jong dames duo dat bestaat uit Priscilla Bartens (vocals/guitar) & Laura van Klink (drums/vocals). De dames gingen meteen heftig van start met een aantal rocknummers waaronder U2 en Anouk. Het publiek was in haar nopjes en kon alle nummers meezingen. Vooral tijdens het laatste instrumentale nummer bezorgden zij menigeen kippevel!
De jury, bestaande uit Sjors Thomas en Lisanne Buijze, beide van de muziekcommissie van Julianapop en Theo van Aalst (Caf Peanuts) had enige tijd nodig om met de uiteindelijke winnaar uit de bus te komen. De act die het beste uit de verf komt op Julianapop en het festival op zondag 17 juni mag openen zijn Danny & Edwin.

info & foto: Julianapop-promotie meer info op de website van Julianapop

Danny en Edwin, de winnaars van Julianapop Primeur 2007
.
Het plantsoen langs de Slenk bij de Meester de Vriesstraat is geheel opgeknapt. De bomen en struiken zijn uitgedund en gesnoeid en er wordt nog gewerkt aan het verbeteren van het grasveld.
.
Net zoals ons dorp, Julianadorp, over enige jaren haar honderjarig bestaan gaat vieren zijn er ook twee verenigingen in Julianadorp die binnenkort een jubileumjaar bereiken. Het betreft IJsclub Julianadorp die volgend jaar vijfenzeventig jaar bestaat en Gymnastiekvereniging Sportlust Julianadorp die in tweeduizend-negen net als het dorp honderd jaar oud zal zijn.
Bij deze verenigingen wordt al hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de aanstaande jubileumviering. En van de onderdelen daarbij is het samenstellen van een jubileumboekje, dat een beschrijving weergeeft van de club gedurende haar bestaan.
Voor beide vereniging zijn wij op zoek naar oude foto's van activiteiten waarbij zij betrokken waren. Met name voor de wat oudere foto's hebben zij grote belangstelling. In het bijzonder de periode vr 1970.
De clubs zouden graag van orginele foto's foto's een copie maken. U hoeft ze dus niet af te staan, maar alleen korte tijd beschikbaar te stellen. Er wordt dan een copie gemaakt en u krijgt het orgineel weer terug. Ook digitaal aanleveren van foto's is een mogelijkheid.
Heeft u nog oude foto's van Sportlust en/of IJsclub Julianadorp in uw bezit en wilt u ze beschikbaar stellen, neem dan even contact met ons op;
e-mail:
julianadorp@hotmail.com
Oude foto's van de IJsclub Julianadorp en Sportlust
 
Dat ook ongecultiveerde bloemen voor een mooi plaatje kunnen zorgen tonen we aan met afbeeldingen van de bloem die koeien niet lusten, de overbekende boterbloem en de bloeiende weegbree.
 
 
Soms worden we verrast met foto's van het werkzame leven in Julianadorp in vroeger tijd. Chris Bregman deed een greep in zijn archief en overhandigde ons foto's van het dorsen in Koegras in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De eerste foto is van een maaidorsmachine, een Massey Harris, die met de Marshallhulp na de Tweede Wereldoorlog in het bezit kwam van dorsvereniging Julianadorp, waarbij de familie Bregman zeer betrokken was. De andere foto's zijn van het dorsen bij boer Hoogschagen aan de Van Foreestweg waarbij Chris Bregman zelf ook nog in aktie is.

De maaidorsmachine de Massey Harris in aktie op de graanvelden van Koegras

Het dorsen van gerst bij boer Hoogschagen aan de Van Foreestweg.
De gerst werd eerst in grote hopen bij elkaar gebracht.
Tijdens het dorsen werden de gerstekorrels in grote jutezakken gestort en de rest werd tot hanteerbare strobalen geperst
.
Na de tulpen bloei staan nu bloembolgewassen in bloei, die door de bloembollentelers worden beschouwd als bijprodukten. In de afgelopen maand mei stonden met name de Allium en de Irissen in bloei.
 
 
.
 
.
De tulpenbloei is weer voorbij maar toch kunnen we het niet laten om nog even weer terug te blikken en een paar foto’s van de koninklijke bloem op te nemen in deze nieuwspagina. Met name voor onze fans in Amerika, die altijd zeer genieten van deze oerhollandse bloem.
 
 
 
.
.

.

 
Van Harte Welkom op de Website
Julianadorp parel van de kop
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
,
de website is een non-profit promotie-site van Julianadorp
en wordt sinds 1999 gemaakt door

"Julianadorp-promotie '95"
e-mail: julianadorp@hotmail.com
( gadviseerde beeldinstelling is 1024 bij 768 )
,
!!! foto's van deze website mogen net voor commercile doeleinden worden gebruikt !!!
-------- copyright website & foto's : Julianadorp promotie '95 -----
Dorper Nieuws wordt samengesteld door de makers van de website
Julianadorp parel van de kop
Nieuwstips kunt u e-mailen naar:
julianadorp@hotmail.com