DORPER-NIEUWS
december 2007
Ook u kunt uw vereniging langs deze weg promoten en/of ander nieuws
doorgeven. e-mail:
julianadorp@hotmail.com
de websitemaker behoudt ten alle tijde het recht een bericht wel/niet te plaatsen

Toren Ontmoetingskerk kan weer jaren mee Gezien langs de Van Foreestweg
Verkeersdrempels, dreigend drama Schoolweg Ontdek je plekje in Middelzand
IJsclub Julianadorp in aktie voor 75-jarig Jubileum Het poortje van de dokter en de muziektent
December-straatverlichting breidt steeds meer uit Hele jaar vakantieuitstraling recreatiepark Ooghduyne
Contouren fundamenten nieuw Buitenveld al zichtbaar HMC, de modeltreinclub hield open dag
Prinses Juliana in een arreslee door de sneeuw Het is weer tijd voor jas en muts bij bezoek aan het strand
Steiger Ontmoetingskerk ook voor schilderwerk Koegras, altijd mooi
Nieuwbouw winkelcentrum bij Loopuytpark getraineerd Wij wensen u fijne kerstdagen en gelukkig Nieuwjaar
welcome.to/julianadorp
aangepast: 21 december 2007
De toren van de Ontmoetingskerk is weer helemaal zichtbaar. Enkele maanden lang, ingebouwd in steigers, werd de toren onderworpen aan groot onderhoud. Zwaar houtwerk in de spits werd vervangen en het uurwerk werd naar een restaurateur gebracht. De wijzerplaten op de toren zijn ook opgeknapt, maar de juiste tijd wordt nog niet aangegeven, hetgeen er op duidt, dat het uurwerk nog niet terug is. De vernieuwde toren, voorzien van een schitterend in de zon blinkend haantje, ziet er heel mooi uit. Het zal weer jaren een prachtig, herkenbaar baken zijn op het het Loopuytpark, in het centrum van Julianadorp.
.
De reconstructie van de Schoolweg nadert zijn voltooiing.
De weg is flink opgeknapt, maar of het voor aanwonenden een verbetering zal zijn is twijfelachtig. De weg is deels weer opengesteld en wordt door het gemotoriseerd verkeer, auto's en vrachtauto's, al weer volop gebruikt. Het is echter geen pretje om direkt aan de weg te wonen, waar een verkeersdrempel is gelegd. De automobilisten zijn nog niet gewend of wensen geen rekening te houden met de als snelheidsremmend bedoelde obstakels. De auto's worden gelanceerd en dreunen vervolgens terug op het wegdek waardoor bij panden dichtbij de drempels in de muren scheuren ontstaan. Marcel Snippe en Johan Hendriks die het meeste last ondervinden hebben eigenhandig borden gemaakt met het opschrift "30 km zone". Ze hebben de borden om de 20 meter langs de Schoolweg geplaatst, of het echt helpt is nog de vraag.
De weg is aan de kant van de Schoolvaart voorzien van een hoge betonnen afscheiding waardoor uitwijken daar normaal gesproken niet meer mogelijk is. Aan de sporen op de walkant te zien hobbelen de vrachtauto's echter rustig over die hoge richel. Volgens omwonenden worden in de nabije toekomst de vrachtauto's langs de verlengde Zuiderhaaks geleid, maar zolang de verbodsborden nog niet zijn aangebracht en de route in de "TomTom" nog niet is aangepast zal overlast voor de bewoners aan de Schoolweg nog blijven bestaan.
.
Het bestuur van IJsclub Julianadorp is volop bezig met de voorbereiding van het 75-jarig jeubileumfeest dat zij wil houden op 17 mei volgend jaar. Hoogtepunt van het jubileumfeest moet de organisatie van een skeelerwedstrijd worden, die wordt verreden op het "Zeewindparcours" dat is uitgezet in Julianadorp Zuid-Oost met start en finish dichtbij de ijsbaan. Voor de wedstrijd worden landelijke skeelercorifeŽn uitgenodigd. Ook wordt overwogen om aansluitend een skeelertoertocht te organiseren.
Door Chris Bregman, ťťn van de technische bestuursleden is al hard gewerkt aan het opknappen van het machinepark van de club. Sneeuwschuivertjes, die inmiddels al bijna dertig jaar dienst doen, zien er weer uit als nieuw.
Er wordt al naarstig uitgekeken naar de komst van koning Thialf die een mooie ijsvloer met zich meebrengt. De ijsbaan, dŤ trots van IJsclub Julianadorp is daarvoor begin december al onder water gezet.
De IJsclub werd enkele weken geleden verblijd met een donatie van de organisatie van Julianapop. Voor dat geld werd een grasmaaimachine en een hort aangeschaft. Met name de grasmaaier is een onmisbare machine bij het onderhouden van de grasmat van de ijsbaan gedurende driekwart van het jaar als het geen winter is.
Tijdens de jaarvergadering van de ijsclub , donderdag 27 december a.s, wordt over het aanstaande jubileum nog meer informatie verstrekt en kan al worden kennis gemaakt met een stukje beleving van de club middels de presentatie van, het voorlopige, jubileumboekje waaraan nog hard wordt gewerkt.

De ijsbaan van Julianadorp ligt sinds begin december te wachten op vorst

De ganzentrek is al aan de gang, mogelijk een teken van een vorstperiode in aantocht

En, op 16 december, enkele dagen nadat we de ganzen zagen vliegen lag er een
dun laagje ijs op de ijsbaan. 't Is nog even afwachten of de vorstperiode aanhoudt.

Chris Bregman en een deel van het opgeknapte machinepark

Marcel Vos legt de laatste hand aan herstel van ťťn van de lichtmasten op de ijsbaan

Michel Jansen en Lisette Schop(links) van Julianapop boden de IJsclub een maaimachine en een hort aan.
Het bijna voltallige bestuur bestaande uit (vlnr) Chris Bregman, Albert Kisteman, Isaac v/d Veer,
Klaas Bregman, Noor de Graaf, Arco Hendriks, Marcel Vos en Ed Dekker, was daarbij aanwezig.
.
In het kader van het aanstaande honderd-jarig bestaan van Julianadorp nemen we op gezette tijden een foto in ons nieuws op van Prinses Juliana. Om ook de ijsclub alvast een beetje in winterstemming te brengen hebben we deze keer gekozen voor een foto van de Prinses in 1916, die samen met haar moeder Koningin Wilhelmina in een arreslee over een besneeuwde weg glijdt
.
December-straatverlichting breidt steeds verder uit.
Nadat de bewoners van de Wethouder de Boerstraat bijna twintig jaar geleden als het eersten in Julianadorp tijdens de de laatste maand van het jaar feestelijke straatverlichting aanbrachten, breidde de extra verlichting tijdens de decembermaand in Julianadorp steeds meer uit. Langevliet, Parkstraat, Vlietstraat, Meester J.de Vriesstraat, Doorzwin en de Boterrug volgden tot vorig jaar. Dit jaar zien we daarbij prachtige verlichtingsornamenten aangebracht langs de Van Foreestweg. Ook de Landbouwstraat sloot zich aan bij het collectief verlichten van de straat. Daar hebben de bewoners als blikvangers twee stillevens gecreŽerd bestaande uit een heuse kerststal en een groepje herders in het veld, die vooral in de avond een gezellige aanblik geven. Op het Loopuytpark is aandacht besteed aan het versterken van de kerstsfeer door een zangroepje in de Dickens stijl te etaleren. Waar we in het dorp vaak minder zicht op hebben is de uitbundige verlichting die bij verschillende boerderijen en bedrijven in Koegras rond Julianadorp is aangebracht.
De Culturele Vereniging Julianadorp nodigt u op zaterdag 22 december uit voor het maken van een fietstocht langs de verlichte straten. Kijk voor meer info even in de
agenda van deze website.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
.
.
Het raamkozijn in de voorgevel van de Ontmoetingskerk plamuren en schilderen moet met enig regelmaat gebeuren. Toen Henk Hospes, vrijwilliger van de kerk, de steiger zag die was opgesteld voor herstel- werkzaamheden van de toren maakte hij daarvan dan ook gretig gebruik Het aanslepen van een hoge ladder was nu niet nodig.

Henk Hospes maakte gretig gebruik van de steiger bij de kerktoren.
.
Even een blik in winkelcentrum De Riepel in Middelzand. Er zijn al jaren plannen om dit winkelcentrum te verplaatsen naar een preceel ten noorden van het Loopuytpark. Naar het zich laat aanzien zal dat nog wel enige tijd op zich laten wachten, want de grootgrutter in winkelcentrum Dorper Weerth protesteert hevig tegen die nieuwbouw. Wat heet vrij ondernemerschap, als dat alleen maar geldt voor je eigen negotie. Dorpers laten de perikelen rond de plannen maar weer eens gelaten over zich heen komen. De geschiedenis herhaalt zich daarmee ook weer eens, want vernamen wij niet van de oud-dorper, de heer Roel Smit, dat de houding van de dorpers altijd al was; "Gods water over Gods akkers en het komt toch zoals het komt". Dat het tijdstip van de opening van het nieuwe winkelcentrum, dat gepland staat in 2009, gehaald zal worden wordt zeer betwijfeld.
.
Tijdens ons bezoekje aan de Van Foreestweg viel het ons zomaar op. Een schuurtje voorzien van het Friese naambordje "Heit's Skourre" (vertaalt betekent dat "vaders schuur") en de klompen van Henk Veul, wereldberoemd in Julianadorp. Henk draagt vaak klompen die prachtig zijn beschilderd of zoals dit paar beplakt met een afbeelding van een echte Hollandse windmolen. Een mooi plaatje voor onze fan in CaliforniŽ.
 
.
 
.
Sinds de restauratie van de dokterspraktijk aan het Loopuytpark is het mogelijk even rond het pand te lopen. Ineens kwam de overbekende muziektent midden voor het poortje van de tuin daarbij in beeld.
.
De vlaggen in top bij de ingang van vakantiepark Ooghduyne geven
het hele jaar door het gevoel dat het vakantietijd is. En dat is ook zo,
want de recreatieparken worden het hele jaar door druk bezocht door
vakantiegangers uit binnen- en buitenland.
.
De modeltreinclub HMC, die al jaren haar thuisbasis heeft in het gebouwtje "PniŽl" aan de Landbouwstraat hield open dag. Het was een komen en gaan van belangstellenden. De club, die momenteel bestaat uit een vijftigtal leden, liet zich van zijn beste kant zien. In het toch wel kleine gebouwtje zijn overal treinbanen aangelegd waarop voortdurend treinen reden, groot en klein. Jong en oud keek zijn ogen uit bij al die minitreinbewegingen.

treinen reden op kunstmatig wegenbouwkundig kunstwerk

of even repareren, dat maakt het spelen met modeltreinen nog leuker

en de kleinjes keken hun ogen uit bij al dat moois bij de HMC in de Landbouwstraat
.
Het hele jaar door genieten bezoekers in Julianadorp aan Zee van het strand. Een dikke jas, muts en wanten zijn in deze tijd van jaar daarbij wel echte aanraders.
.
 
.
.
.
 
 
Van Harte Welkom op de Website
Julianadorp parel van de kop
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
,
de website is een non-profit promotie-site van Julianadorp
en wordt sinds 1999 gemaakt door

"Julianadorp-promotie '95"
e-mail: julianadorp@hotmail.com
( gadviseerde beeldinstelling is 1024 bij 768 )
,
!!! foto's van deze website mogen nŪet voor commerciŽle doeleinden worden gebruikt !!!
-------- copyright website & foto's : Julianadorp promotie '95 -----
Dorper Nieuws wordt samengesteld door de makers van de website
Julianadorp parel van de kop
Nieuwstips kunt u e-mailen naar:
julianadorp@hotmail.com