2012
Julianadorper Kermis-zondag met katknuppelen, spuitvoetbal, volkspel en kermis
Traditioneel is de zondag van het jaarlijkse kermisweekend van Julianadorp de dag waarop spelen voor de dorpers worden georganiseerd. Het begint dan om 11.00 uur zondagmorgen met het oudhollandse spel Katknuppelen.Vier lege haringtonnetjes worden geprepareerd en voorzien van een "kat", een houten blokje, hangend aan een touwtje in de ton. En van de tonnetjes wordt opgehangen tussen twee palen. Het spel bestaat vervolgens uit het stuk slaan van de ton. Slaat een speler een deel van het tonnetje af, dan kan dat geld opleveren voor die speler. Om reden dat alle deelnemers voldoende kans moeten krijgen voor een financieel resultaat doen er maximaal vijftig spelers mee aan het Julianadorper kermiskatknuppelen.
De speler zoekt vooraf een geschikt knuppel uit de aangevoerde voorraad van de organisatie. Drie tonnetjes worden stukgeslagen waarbij de afgeslagen ringen en de kat geld opleveren. De laatste ton wordt, zoals gebruikelijk, geheel gesponserd door plaatselijke verenigingen/bedrijven. Het afslaan van "de Kat" levert altijd het meest op. Bij het laatste tonnetje was dat dit jaar 55 Euro.
In vroeger tijd trokken zeer bedreven katknuppelaars van dorp naar dorp om op die manier extra geld te verdienen. Zij werden ook wel spottend broodspelers genoemd. Helaas is de traditie van katknuppelen in Noord Holland bijna geheel verdwenen. Het is derhalve bijzonder dat het spel in Julianadorp alle jaren nog onderdeel uitmaakt van het kermisprogramma.
Na het katknuppelen volgde een spuitvoetbalwedstrijd waarvoor teams zich konden opgeven.Doorgaans zijn dat een groepen jongeren, tieners en twents, maar deze keer zagen we toch ook teams met dertigers en veertigers. Vijfentwintig teams hadden zich hadden dit jaar ingeschreven. De wedstrijden werden gespeeld middels een knockout-systeem. Kampioen Kermisspuitvoetbal Julianadorp 2012 werd het Team Bierbuiken, dat echter geheel bestond uit jongens znder bierbuik. Zij kregen na afloop de beker uitgereikt door Monique van de organiserende vereniging de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit.
Toen het spuitvoetbal was afgelopen werd om vier uur op het kermisterrein het volkspel bananenslaan gehouden. Het is een variant op het aloude zakslaan, waarbij twee deelnemers, zittend op een liggende paal elkaar van de betreffende paal moet zien af te slaan. Voor de winnaars lagen geldprijzen klaar die beschikbaar werden gesteld de de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit.
Tijdens de spelen draaide rond twaalf uur de kermis op het Loopuytpark ook weer op volle toeren. Dat ging zo door tot in de nachtelijke uren. bij restaurant Effe, voorheen caf Prins Hendrik, kwamen, zoals altijd op kermiszondag, veel dorpers en buitenlui samen en ging het dak eraf met muziek van dj Danny Jansen en de band Het Dak Er Af. Gedurende alle avonden van de kermis liep ook de feesttent achter de T'Happerij afgeladen vol. Daar kon worden genoten van meerdere bands met o.a. zondag en maandag de band SESAM.
De kermis is nu, dinsdagmiddag, als we dit stukje schrijven, weer voorbij. Menig dorper is aan het bijkomen van de kermisdrukte en zijn of haar bierkater. Het duurt weer een heel jaar voor de volgende dorper kermis. Mogelijk tot ziens op de Julianadorper Kermis van volgend jaar.
Katknuppelen Julianadorp 2012

Spelers in afwachting van de volgende ronde van het kapknuppelen

Een haringtonnetje met daarin "de kat"( een houten blokje) wordt klaargemaakt voor het katknuppelen

Wedstrijdleider Piet Kost controleert of er delen van de ton zijn afgeslagen die geld opleveren voor de speler

Deelnemers aan het spel gooien knuppels naar de ton met als doel deze stuk te slaan

De laatste van de vier haringtonnetjes met sponsornamen

De laatste kat, 55 Euro, van het kermis-katknuppelen in Julianadorp 2012

Een aantal sponsors van het vierde en laatste haringtonnetje
 
Spuitvoetbal kermis Julianadorp 2012

De vrijwillige brandweer van Julianadorp verzorgd altijd de watervoorziening voor het spuitvoetbal

Team Bierbuiken werd dit jaar spuitvoetbalkampioen tijdens de kermis van Julianadorp

Wedstrijdleidster Monique van de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit
 
Volkspel dat traditioneel op de zondagmiddag plaats vindt op het Loopuytpark

Het bananenspel "afgeleid van het traditionele zakslaan" werd geopend door Marcel Visser
en Johan van Loenen, bestuursleden vande Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit.

Johan werd de winnaar, omdat hij Marcel uit evenwicht gbracht

Met bananen lukte het niet, derhalve maar proberen elkaar op een andere manier van de balk te duwen
 
In de Kermis draaide volop

Na de zondag volgde nog een maandag kermis, en toen zat het er weer op voor dit jaar
Tot ziens op de Julianadorper Kermis 2013
 
 
 
Deze pagina is gemaakt voor de website
Julianadorp Parel van de Kop
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
dd 28 augustus 2012
copyright Julianadorppromotie '95