Julianadorper Kermisvertier 2011 ging gepaard met zon en stortbuien
Kermis 2011 is nog in volle gang als we dit verslag schrijven over de activiteiten die op kermiszondag plaatsvonden. De kermis werd vrijdagavond 26 augustus geopend met een ballonnenwedstrijd, maar een week eerder werden de dorpers al in de stemming gebracht met de verkiezing van het kermis feestbeest van dit jaar. Jong en oud kon zich aanmelden voor die verkiezing, die werd gewonnen door Shannon van Kempen.
Deze verkiezing is in de plaats gekomen van de miss kermis verkiezing die voorgaande jaren werd gehouden, al had de mooie blonde dorpse Shannon ook de titel miss kermis best kunnen behalen.
De zondag van de kermis kent al jaren een traditioneel programma met volksspelen dat wordt gepresenteerd door de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit in samenwerking met de commissie katknuppelen, ijsclub Julianadorp en de vrijwillige brandweer van Julianadorp. Twee programma onderdelen, katknuppelen en spuitvoertvoetbal vinden plaats op het ijsbaanterrein en aansluitend wordt nog een behendigheidsspel op het Loopuytpark, het kermisterrein, gehouden.
Het katknuppelen is een al eeuwen oud spel dat voornamelijk werd/ wordt georganiseerd in Noord Holland. Voor het spel wordt een harington opgehangen tussen twee palen, dat vervolgens met verzwaarde houten knuppels door de spelers wordt stukgeslagen. Een aantal delen van de ton leveren bij het afslaan van de ton, als ze daarbij op de grond vallen, een geldbedrag op voor de deelnemers. Het geld dat wordt uitgekeerd is afkomstig van de inleg van de spelers en van sponsors. Het laatste vat van het spel wordt, het gouden vat genoemd, wordt geheel gesponserd. De namen van de sponsors met het sponsorbedrag wordt op de delen van het tonnetje geschreven. Bij het afslaan van die delen wordt het vermelde sponsorbedrag uitgekeerd aan de speler. In de ton hangt nog een houten blokje, dat de kat wordt genoemd. Ook die levert geld op bij het los slaan van het vat. Als het de speler lukt meerdere delen tegelijk los te slaan kan het uit te keren geldbedrag nog aardig oplopen. Deze keer was het hoogste bedrag zo rond de honderd Euro.
Dit jaar namen vijfenveertig spelers deel aan het spel, waarvoor een maximum aantal van vijftig deelnemers is gesteld. Om het spel goed te laten verlopen is een katknuppelcommissie ingesteld onder leiding van Piet Kost.
Kermis-spuitvoetbal is bedoeld voor jongeren, tieners en twents. De deelname aan dat spel neemt ieder jaar toe.Ttwintig teams hadden zich ingeschreven. Vol overgave, kleddernat en glijdend over de drassige grasmat, speelden zij het spel en die het team de titel van Spuitvoetbalkampioen Julianadorp 2011 kon opleveren.
Surfen op het droge was het spel dat deze keer door de Culturele Vereniging op het kermisterrein was georganiseerd. Daarbij moesten de deelnemers zich proberen staande te houden op een ronddraaiende surfplank. Diegene die dat het langst volhield kon weer een aantrekkelijke geldprijs verdienen.

Tijdens het katknuppelen was het wonderwel mooi, zelfs zonnig weer, echter het spuitvoetbal kreeg te kampen met stortbuien. Nu was dat voor de spelers niet zo'n probleem, maar wedstrijdleiding en publiek zochten toen toch snel een overdekte plaats. Ook werd een kortere speeltijd ingesteld. Het team met de toepasselijke naam "De spuitertjes" mocht uiteindelijk de kampioensbeker in ontvangst nemen.
Voor de kermisexploitanten en het surfspel op het Loopuytpark was het in de namiddag en het begin van de avond weer mooi zonnig weer waardoor veel kermisgangers hun weg vonden naar het gezellige Loopuytpark, waar nog net niet het dak van de attrakties werd afgespeeld.

 
Katknuppelen
 
Spuitvoetbal
 
Spel en vertier op het Loopuytpark

 

Deze pagina is gemaakt voor de website
Julianadorp Parel van de Kop
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
dd 29 augustus 2011
copyright Julianadorppromotie '95