Borage /Komkommerkruid,..... al bij de Romeinen, Grieken en Kruisridders bekend
Op teelgronden van bloembollenbedrijven wordt wisselbouw van gewas toegepast, hetgeen inhoud dat niet ieder jaar hetzelfde gewas op de dezelfde akker wordt geplant. Zo is het komkommerkruid een gewas dat wordt gezaaid op akkers die tijdelijk aan de de bloembollenteelt is onttrokken. Ook spelen economische omstandigheden een rol bij het planten van een ander gewas.
Dit jaar, 2005, is door de slechte prijs van de bloembollen veel akkergrond verpacht voor het verbouwen van granen, bieten, wortels en andere niet-bolbloem-gewassen.
In de maand juli zijn de foto's van het onderstaande komkommerkruid gemaakt en omdat het gewas niet goed bekend is bij niet-agrariërs hebben we op internet wat informatie voor u verzameld.
Borage officinalis /Komkommerkruid
Ook wel genoemd; Bernagie, Braginaceae of Borage, Burrage (Engels), Bourrache officinale(Frans), Borretsch,Gurkenkraut,Wohlgemutkraut (Duits)
 
komkommerkruid-2-mt.jpg (41254 bytes)
Borage in de volksmond vaak aangegeven met komkommerkruid
Komkommerkruid
Komkommerkruid (verwijst naar de geur en het aroma van
deze plant dat sterk doet denken aan komkommer ).
Bij de Grieken en de Romeinen stond dit kruid in hoog aanzien. De gekende Romeinse Plinius schreef over deze plant ”ego Borago Daudia semper” wat vrij vertaald “ik borago breng altijd moed” betekent. Het komkommerkruid is waarschijnlijk afkomstig van het Middellandse-Zeegebied en werd door de Romeinen in heel Europa verbreid.
Komkommerkruid is een gemakkelijk herkenbare, ruwharige eenjarige plant met blauwe bloemen. Het is éénjarige plant winterharde plant en wordt 45 tot 90 cm hoog, die bloeit van juni tot augustus. De stengels zijn vertakt en hol. De bladeren zijn 7-20 cm lang en puntig ovaal van vorm met hangende, blauwe stervormige bloemen. De onderste bladeren zijn gesteeld, de bovenste stengelomvattend.
De plant behoort tot de Ruwbladigenfamilie. Alle onderdelen van de plant (stengels, bladeren, en bloemknoppen) zijn dan ook bedekt met korte haren. Voor de bladeren geldt dit voor zowel boven- als onderzijde.
Bloemen en bladeren zijn eetbaar. Het eten zou een heilzame werking hebben tegen stress en somberheid.  Uit het zaad wordt olie geperst met een zeer hoog gehalte aan linolzuur (vitamine F) en zink,magnesium,vitamine B6 en biotine bevat
De plant is geliefd bij bijen en hommels, deze zorgen op hun beurt voor een heerlijke honing. De in onze streken inheemse solitaire bijen andoornbij, gouden metselbij en nepetabij bezoeken deze plant.

Stimulerende Afscheidsdrank
Een aftreksel kan enkele malen per dag als thee worden gedronken tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving, en tegen borst- en slijmvliesontstekingen. Dosering: twee eetlepels bloemen met 1 liter water, even koken en laten trekken. De werking is twijfelachtig. In wijn zouden de bloembladen helpen tegen neerslachtigheid
Bij de Grieken stond de plant al bekend om zijn opbeurende werking en Kruisridders kregen een afscheidsdrank waaraan Komkomerkruidbloemen waren toegevoegd om hen moed te geven voor de gevaarlijke tochten.Naast het geven van moed verdrijft het kruid melancholie en maakt het de mensen vrolijk. Ook bij toernooien in het Middeleeuwse Engeland kregen de deelnemers Bernagie-aftreksels te drinken. Lodewijk XIV hield zoveel van de Boragoplant dat hij hem overal in Versailles liet zaaien.
bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bernagie
.
Toepassing o.a.bij verbranding
Een kompres van een borageaftreksel vermindert de pijn van een eerstegraadse verbranding.
Hete thee werkt koortsverlagend en is ook goed als middel bij mond- en keelinfecties en bij verkoudheden. Is ook bloedzuiverend.
De blauwe bloemen zijn zeer gewaardeerd in de moderne keuken en hebben een hoge decoratieve waarde. Alcoholische dranken op basis van jenever of gin kan men versieren met enkele bloempjes Ook in komkommersoep kan men zich aan enkele bloempjes wagen. Geglaceerd als decoratie voor cake zijn ze pas helemaal speciaal !
De bloemetjes kunnen vers worden toegevoegd aan salades.

!!!Komkommerkruid dient steeds vers gebruikt te worden!!!
.
Olie van het zaad van komkommerkruid is goed voor veel kwalen
De olie dringt goed in de huid en stimuleert de doorbloeding en celvernieuwing. Het herstelt de vochtigheidsgraad van de huidcellen en heeft daardoor en sterke anti-rimpelwerking. Beschermt tegen UV straling en verhoogt het weerstandsvermogen.De olie is goed voor droge of geïrriteerde huid, atopisch eczeem, neurodermatitis, artritis, nerveuze spanningen, stress. De olie laat zich goed mengen met etherische oliën en andere basisoliën, bijv.: Amandelolie, Perzikpit- of Abrikozenolie.
Bernagie-olie wordt vanwege het hoge gehalte aan gammalinoleenzuur (GLA) ook aanbevolen als voedingssupplement. GLA is een vetzuur wat in het lichaam omgezet wordt in een hormoonachtige, ontstekingsremmende substantie, prostaglandine E1

.
Waarschuwing

De olie dient niet ingenomen te worden bij het gebruik van krampverminderende medicijnen of bloedstollingverhinderende preparaten. Van het uitwendig gebruik zijn geen bijwerkingen bekend.
Kostprijsindicatie olie
(in 2005)
Bernagie Borago officinalis koudgeperst 20 ml. € 6,90

komkommerkruid-1-mt.jpg (37498 bytes)
Komkommerkruid, (Borage officinalis) in Julianadorp, met veel bijenkasten omzoomd
komkommerkruid-3-mt.jpg (46847 bytes)
 
 
Deze pagina is gemaakt voor de website
Julianadorp Parel van de Kop
http://www.julianadorp-parelvandekop.nl
dd juli 2005
copyright: Julianadorppromotie '95